25.07.2023

Pe ordinea de zi a Consiliului Local Timișoara intră astăzi și proiectul referitor la reamenajarea zonei din fața Cazărmii U. Este vorba de o suprafață de peste 6.500 mp, situată în Piața Mărăști, care se află în proprietatea Primăriei Municipiului Timișoara.

Pentru a reglementa funcțional spațiul public situat în fața clădirii, se solicită avizul Consiliului Local în vederea includerii acestui teren în PUZ-ul „Reabilitare, reamenajare și extindere Cazarmă”.

PUZ-ul are ca obiectiv restaurarea actualei construcții aflate într-o stare avansată de degradare și refuncționalizarea acesteia, printr-o inițiativă privată. Prin acest proiect, Cazarma U va deveni un imobil reprezentativ pentru zona centrală a orașului, aici urmând să funcționeze o unitate hotelieră.

”Cazarma U este unul din punctele emblematice ale zonei centrale a Timișoarei. Vedem interesul mare de care se bucură în anul Capitalei, când este unul din punctele fierbinți de pe harta culturală. La fel de important este și spațiul public din vecinătatea Cazarmei. De aceea, ne implicăm încă din faza de Plan Urbanistic Zonal, pentru a avea o amenajare unitară a acestui spațiu cu zona centrală deja reabilitată dar și cu conceptul arhitectural al viitorului hotel”, a spus primarul Dominic Fritz.

Prin includerea terenului în PUZ, vor putea fi amenajate pe domeniul public aproximativ 70 de locuri de parcare, la nivel și subteran. Locurile de parcare vor fi utilizate în parte de investitor, în parte vor avea regim de parcare publică. Toate lucrările  se vor realiza de către investitor pe cheltuiala sa, în numele și pentru Municipiul Timișoara. 

Proiectul vizează și refacerea piațetei publice din fața Cazărmii U și a zonelor adiacente, în vederea armonizării cu lucrările de reabilitare a centrului istoric deja realizate.

Reamintim că zona face parte din incinta fostelor fortificații ale Cetății, și cuprinde ruinele uneia dintre principalele porți de acces, Poarta Vienei. Obiective importante pentru Timișoara, Cazarma și Poarta Vienei sunt asociate cu momente cheie in istoria orașului. În prima jumătate a secolului XVIII se construiește fortificația bastionară a Cetății Timișoara, cu Poarta Vienei marcată  în cadrul liniei fortificațiilor bastionare drept construcție imperială nouă. În anul 1752 se construiește Cazarma Vienei, construcție închisă pe toate cele 4 laturi, cu parter și un etaj, având rol militar. În anul 1849, Cazarma suferă bombardamente grave. Este reconstruită în 1759, de data aceasta închisă doar pe 3 laturi, în formă de U. 

Serviciul Comunicare

The post Primăria Timișoara sprijină reamenajarea zonei în care se află Cazarma U first appeared on Primăria Municipiului Timișoara.

Source