Film de Cinematecă - În memoriam Emanoil Petruț

Primăria Municipiului Focșani, alături de Teatrul Municipal „Maior Gh. Pastia” – secția Ateneul Popular „Maior Gh. Pastia” – lansează joi, 8 februarie 2024, cu ocazia evocării a 92 de ani de la nașterea actorului Emanoil Petruț (1932-1983) seria de evenimente „Film de Cinematecă”.

Proiectul cultural care se va desfășura în fiecare zi de joi la Ateneul Popular „Maior Gh. Pastia” își propune să prezinte publicului focșănean pasionat de artă, personalități din lumea filmului, filme de artă, povestea realizării acestor filme și povești conexe.

Tocmai de aceea, joi 8 februarie 2024, la Ateneul Popular „Maior Gh. Pastia” pe lângă proiecția filmului „Ciprian Porumbescu”, unde Emanoil Petruț joacă rolul preotului Iraclie Porumbescu, tatăl lui Ciprian, la eveniment vă dăm întâlnire cu artiștii Diana Jipa (vioară) și Ștefan Doniga (pian) care vor interpreta din opera compozitorului dar vă vor relata și cum a ajuns filmul pe care îl vom urmări împreună să fie cel mai vizionat film românesc în lume.

Și pentru că Emanoil Petruț este un artist complet, care a jucat peste 100 de roluri în piese de teatru și aproximativ 50 de roluri în cele mai mari filme românești, evocarea acestui mare nume din cinematografia românească va fi făcută de către actorul Sorin Francu, directorul Teatrului Municipal „Maior Gh. Pastia”. Evenimentul va fi prezentat de Marilena Șerbănuț.

„Ciprian Porumbescu”, primul dintr-o serie de patru programate a fi proiectate în luna februarie 2024, este un film biografic românesc în două părți, regizat în 1973 de Gheorghe Vitanidis. Rolurile principale sunt interpretate de Vlad Rădescu, Tamara Crețulescu, Emanoil Petruț, Emilia Dobrin, Sebastian Papaiani și Dan Ionescu.

Pe data de 15 februarie 2024, de la ora 18.00 vă invităm să vizionați filmul „Patima”, pe 22 februarie 2024, de la ora 18.00 vă invităm la „Tudor”, iar pe 29 februarie 2024, de la ora 18.00 vă invităm la „Amintiri din Copilărie”.

Accesul este liber în limita locurilor disponibile!

Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Focșani

Source