Ziua Drapelului Național, sărbătorită la Comarnic printr-un eveniment cultural inedit:

„FESTIVALUL DRAPELULUI”, Ediția a II-a

În perioada 24-25 Iunie 2023, la Comarnic a fost organizată cea de-a II-a ediție a evenimentului muzical cu temă tradițională „Festivalul Drapelului”, dedicat Zilei Naționale a Drapelului, sărbătorită în România anual pe 26 iunie. Spectacolul, programat inițial cu o durată de două zile, în weekend-ul 24-25 Iunie, a avut loc pe terenul de fotbal al orașului Comarnic de Ziua Națională a Iei, iar pe scenă au urcat artiști precum Alesis, Fuego, Adrian Enache, Gabriel Dorobanțu,  Partyband Mode și mulți alții.

Puțini știu că la Comarnic, pe unul dintre cele mai importante repere ale orașului: Muntele Pleșuva, a fost arborat pentru prima data tricolorul românesc, în 1839, marcând, astfel, pe veci localitatea noastră drept un punct crucial în stabilirea identității neamului românesc. Informația rezultă din mărturisirile francmasonului Jean Alexandre Vaillant, chemat și stabilit în Muntenia în 1830, profesor și director al „Colegiului Sf. Sava” din București, în perioada 1831-1834. Potrivit acestuia, tricolorul ar fi fluturat pentru prima dată în ziua de 29 iulie 1839, pe muntele Pleșuva (Comarnic – jud. Prahova). Astfel, arborarea de către Vaillant a tricolorului ca drapel al Principatelor este, poate, cea mai veche atestare documentară a acestui fapt.

           Cum în fiecare an pe 24 Iunie sărbătorim și „Ziua Națională a Iei”, spectatorii au celebrat cu această ocazie și portul național, purtând o ie sau o cămașă tradițională  românească.

           De asemenea, Sâmbătă, 24.06.2023, în jurul orelor 14.00, această a doua ediție a evenimentului a cuprins ceremonia de sfințire și arborare a drapelului României în oraș, lângă scenă, în semn respect pentru gestul realizat de oameni cu dragoste de țară, acum 184 de ani pe muntele Pleșuva, unde a fost arborat pentru prima oară Tricolorul țării noastre – în 1839.

Evenimentul de amploare a fost organizat de Primăria Comarnic, împreună cu grupul de firme Mari Vila, iar muzica, dansul și voia bună au fost prezentate de cunoscutul jurnalist Octavian Ursulescu și de actorul Gabriel Fătu.

           Cea de-a doua ediție a Festivalului Drapelului de la Comarnic a fost întreruptă Duminică de precipitațiile abundente care s-au abătut asupra orașului nostru, însă comărnicenii și nu numai s-au putut bucura, de Sânziene, de o zi plină de spectacol dedicat Tricolorului, iubitorilor de istorie, cultură și tradiție românească!

 

 

Primăria Comarnic

Source