A doua ediție a Zilei Diasporei s-a desfășurat joi, 12 august 2021, la Negrești-Oaș, un eveniment organizat cu scopul de a-i aduce mai aproape  pe negreștenii care trăiesc în străinătate, dar și de a-i încuraja să investească și să atragă fonduri nerambursabile pentru deschiderea unei afaceri acasă.

”Împreună am creat un eveniment în cadrul căruia am avut dialoguri constructive și consistente, dar în același timp am încercat să găsim soluții la problemele pe care le avem cu toții. Am văzut multă deschidere, multă dorință de implicare, mult dor de casă și multă motivație pentru reîntoarcere.

Am spus și în cadrul evenimentului: Cunoștințele, relațiile, capitalul și experiența pe care negreștenii plecați le-au acumulat în țările de adopție pot aduce un mare plus de valoare comunității noastre. Ei pot avea un rol extrem de important atât în dezvoltarea mediului de afaceri cât și a orașului.

Sunt conștientă că pentru a vă dori să reveniți va trebui să asigurăm condițiile și climatul necesar reintegrării, să vă asigurăm că acasă munca voastră este recunoscută și răsplătită, că autoritățile se preocupă de soarta voastră.

Cred în responsabilitatea și capacitatea noastră de a găsi soluții pentru ca fiecare dintre noi să poată avea un parcurs profesional și personal de succes aici, Acasă, sau să aveți oportunitatea de a rămâne legați de țară, cu posibilitatea de a reveni oricând.

Pe de altă parte, țin să vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți, pentru că departe de casă fiind nu ați uitat de părinții și bunicii voștri. Suntem cu toții responsabili, astfel încât cei vulnerabili, copiii rămași singuri sau bătrânii fără ajutor să nu sufere din cauza lipsei de sprijin”, a declafrat primarul Aurelia Fedorca. 

Mulțumim Consiliului Consultativ al orașului format din rerezentanți ai bisericii, ale instituțiilor de învățământ, ale mediului de afaceri, ONG- urilor,  reprezentanți ai  instuțiilor financiare și nu în ultimul rând reprezentanți ai administrației publice locale.

Source