Ziua Culturii Naționale, Comarnic 2023

Ziua Culturii – un regal de talent și frumusețe!

 

Ziua Culturii Naționale a fost sărbătorită la Comarnic pe 16 Ianuarie 2023, la Muzeul Cinegetic al Carpaților de la Posada, în cadrul unui eveniment de înaltă ținută organizat de Primăria orașului, în colaborare cu artiști plastici, muzicieni, scriitori prahoveni, dar și cu unitățile de învățământ din localitate: Liceul „Simion Stolnicu”, Școala Gimnazială Nr. 2 și Clubul Copiilor „Martha Bibescu”.
La 173 de ani de la nașterea sa, poetul de geniu Mihai Eminescu reușește să unească suflete și sa mângâie inimi în cele mai frumoase moduri!
Am sărbătorit, așadar, cultura și talentul prin muzică, pictură și poezie, iar invitații zilei au fost elevii din cadrul Corului „CELESTA”, al Liceului „Nicolae Grigorescu” din Câmpina, coordonați de profesoara de religie, d-na Elisabeta Milea.
Tinerii din Comarnic au fost, de asemenea, la înălțime, prin recitări de poezie fără cusur. Elevii Liceului “Simion Stolnicu”, coordonați de doamnele profesoare Țoțan Irina și Arion Monica, în colaborare cu bibliotecarul Purcaru William, au susținut un moment poetic, intitulat: “Eminescu – poezia vieții”. Acest scenariu a recompus viața poetului din cele mai frumoase versuri eminesciene, urmând ipostazele existenței sale umane și artistice: copilul, tânărul îndrăgostit, geniul, poetul, filosoful. Creațiile alese au fost: “Fiind băiet păduri cutreieram”, “Revedere”, “Ce te legeni”, “Dorința”, “Lacul”, “Sara pe deal”, “Replici”, “De ce nu-mi vii”, “Pe lângă plopii fără soț”, “La steaua”, “Mai am un singur dor”, “Glossă“, etc. În vreme ce elevii coordonați de doamna profesoara Vișean Gabriela au prezentat amintiri ale unor scriitori și critici literari despre marele poet național.
Școala Nr. 2 din Comarnic a fost reprezentată onorabil de trei eleve: Nicolaescu Maia, Andra Buturoiu și Alexia Piciorea, coordonate de dna profesoară de lb. română Ionela Zbîrcea, care au recitat poezii de Mihai Eminescu sau Adrian Păunescu.
Artiștii plastici Florian Bârsan și Codruț Radi au realizat expoziții de grafică și pictură, ilustrând magnific teme eminesciene sau clădiri cu arhitectură tradițională specifice Comarnicului. Iar scriitoarea Lidia Iustina Terecoasă , educator de profesie, cu 4 volume publicate la activ, a recitat câteva dintre cele mai noi poezii ale sale.
Ziua Culturii Naţionale, sub geniul marelui poet, a fost celebrată, iată, printr-un spectacol veritabil realizat prin bunăvoința artiștilor care au urcat pe scena, și a lui Dumnezeu!
Mulțumim Romsilva – Muzeul Cinegetic Posada pentru găzduire și susținere!
Alina Bunghez 

Source