08.12.2023

Primarul Municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a primit astăzi vizita mai multor ambasadori și reprezentanți ai diplomației europene și internaționale. Pe lângă întâlnirile bilaterale, înalții oficiali au luat parte la o reuniune comună în Sala de Consiliu a municipalității. Au fost prezenți ambasadorii Germaniei, Suediei, Belgiei, Austriei, Bulgariei, Egiptului, Spaniei, Greciei, Ciprului, Bangladeshului, Poloniei, Olandei, Portugaliei și Japoniei.

„În aceste zile, sărbătorim împreună câștigarea unui pariu care părea imposibil. Capitala Culturală a schimbat atât modul în care Timișoara se vede ca oraș care merită vizitat, cât și modul în care este văzută în plan extern. Cei care vin aici au surpriza de a le fi contrazise prejudecățile, pentru că Timișoara este un oraș european, deschis, viu, vibrant. Vă mulțumesc pentru susținerea pe care ați oferit-o orașului, devenind și ambasadori ai Timișoarei. S-au construit conexiuni între comunități, schimburi culturale, s-au deschis noi oportunități economice. Europa are nevoie de povești pozitive, iar Timișoara va fi în continuare o voce puternică, prin propria ei poveste despre speranță și încredere” a transmis primarul Dominic Fritz.

Discuțiile au vizat și impactul pe termen lung al programului, modul în care acesta va determina dezvoltarea orașului în perioada următoare. Cultura va continua să modeleze orașul și să fie motor de dezvoltare locală și regională. Investițiile în infrastructura culturală vor continua, cu încă două cinematografe, proiectul unui nou sediu pentru Filarmonică, dar și cu introducerea în circuitul cultural a unor spații neconvenționale. De asemenea, vor exista burse pentru artiști, prin care Timișoara va continua să atragă energiile creative din țară și din lume.

Primarul Dominic Fritz a avut întrevederi bilaterale cu Excelența Sa, dr. Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei, Excelența Sa, Paulo Cunha Alvez, ambasadorul Portugaliei și cu Excelența Sa, Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei.

Edilul timișorean a adresat mulțumiri diplomatului german pentru sprijinul financiar de peste 500.000 de euro destinat evenimentelor capitalei culturale. În cadrul întrevederii cu reprezentantul Portugaliei a fost discutată experiența comună a programului Capitalei Culturale, având în vedere că orașul Porto a deținut acest titlu în 2001. Ambasadorul Japoniei și-a exprimat aprecierea față de activitatea celor două centre culturale japoneze din Timișoara, cel de la Universitatea de Vest, respectiv cel din cadrul Universității Politehnica. De asemenea, a precizat că, printre voluntarii Capitalei Culturale, au fost și câțiva cetățeni japonezi. 

Serviciul Comunicare

The post Timișoara este în aceste zile polul cultural și diplomatic al României: 14 ambasadori veniți din întreaga lume first appeared on Primăria Municipiului Timișoara.

Source