Masterand de la Universitatea din Timișoara în practică la DAS Deva

O lecție de viață care-ți decide viitorul! Este povestea unui masterand al Universității de Vest din Timișoara, care face practică de specialitate la Direcția de Asistență Socială Deva, în cadrul unei colaborări pe care cele două instituții au încheiat-o anul trecut.
Tânăra are 22 de ani. A absolvit Facultatea de Sociologie și Psihologie – specializarea Asistență Socială. Acum este masterand în primul an și a ales un program de studii în același domeniu.
Stagiul de practică are o durată de 30 de ore și se desfășoară în cadrul Serviciului Evidență și Plată Beneficii de Asistență Socială (SEBAS) al DAS Deva.
Practic, tânăra are ocazia să cunoască modalitatea de acordare a beneficiilor de asistență socială copiilor, tinerilor și familiilor, persoanelor vârstnice și persoanelor cu dizabilități, dar și despre documentele necesare în vederea acordării acestor beneficii.
Toate cunoștințele acumulate din colaborarea cu reprezentanții SEBAS vor fi incluse într-un „Jurnal de practică” – de fapt, un jurnal al activităților concrete pe care tânăra le desfășoară în orele de practică.
Originară din Deva, fata nu se află la primul contact cu asistența socială. În studenție, s-a implicat în mai multe proiecte de voluntariat, coordonate de Universitatea de Vest. Cel mai important a durat un an. S-a numit „CoSpIRom”, a fost finanțat de Comisia Europeană și s-a desfășurat la Centrul Educativ Buziaș (județul Timiș), destinat resocializării minorilor și tinerilor care au săvârșit fapte penale.
Tânăra și-a ales de mică viitoarea profesie. „Am avut un model chiar lângă mine. Mama este asistent maternal de 11 ani. Între timp, familia mea a adoptat doi copii care au, astăzi, 12 și, respectiv, 18 ani. Mama i-a avut în grijă de mici. Fetița avea trei săptămâni când a ajuns în casa noastră”, povestește aceasta.
La finalul studiilor, se va întoarce la Deva – ca să fie aproape de părinți și de frați. Și-a convins și soțul – hunedorean la origine, dar stabilit, de ani buni, la Lugoj.
„Peste câteva luni, voi fi și mamă. O să-mi pot împărtăși cunoștințele și experiența câștigate la școală și în practică atât în familie, cât și oamenilor din jurul meu”, mai spune tânăra.
Anul trecut, în luna noiembrie, Direcția de Asistență Socială Deva și Universitatea de Vest din Timișoara au încheiat o Convenție de colaborare, în cadrul căreia studenții și masteranzii UVT vor efectua practica de specialitate în cadrul DAS Deva.
Ideea colaborării a venit din partea universității. În cadrul parteneriatului, UVT va promova în rândul studenților activitatea DAS Deva, precum și evenimentele și acțiunile organizate de cele două instituții. Totodată, DAS Deva va permite studenților din anul I vizitarea asistată online, în grup, a instituției, pentru ca aceștia să se familiarizeze cu serviciile sociale din comunitate.

Direcția de Asistență Socială Deva

Source