Ce activități desfășoară devenii care beneficiază de ajutor social

Întreținerea curățeniei în zonele verzi și la locurile de joacă din cartierele orașului reprezintă principala activitate efectuată, în aceste zile, de beneficiarii de ajutor social (venit minim garantat), aflați în evidența Direcției de Asistență Socială Deva.

Trei echipe de oameni – persoane apte de muncă din familiile care primesc ajutor social – participă, de la începutul lunii septembrie, la curățenia de toamnă, organizată de Serviciul Public de Întreținere și Gospodărire Municipală Deva. Concret: adunarea hârtiilor și ambalajelor, a resturilor vegetale și menajere și golirea coșurilor de gunoi stradale din zona locurilor de joacă și a spațiilor verzi atât din cartierele situate în centrul Devei (Aleea Patriei și străzile Ion Creangă, Ciprian Porumbescu și Liliacului), cât și din cartierul Micro 15 (străzile Cioclovina și Mihai Eminescu – zona Maxxa) și din incinta Cetății Deva.

Lucrările de curățenie și întreținere efectuate de beneficiarii de ajutor social se desfășoară în contul orelor de muncă prevăzute de lege și în conformitate cu Planul de acțiuni de interes local pentru anul 2021, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local Deva nr. 39/2021.

În prezent, aproximativ 80 de familii din municipiul Deva beneficiază de ajutor social – în scădere față de anul trecut, când numărul maxim al acestora a fost 108 (în luna iunie).

Ajutorul social se acordă lunar, în condițiile prevăzute de Legea nr. 416/2001 actualizată. Valoarea ajutorului social este influențată de numărul membrilor familiei (ex.: 142 lei/lună – în cazul persoanei singure sau 710 lei/lună – în cazul unei familii de 10 persoane).

Pentru sumele acordate ca ajutor social, persoanele apte de muncă din familiile beneficiare au obligația să efectueze, lunar, acțiuni sau lucrări de interes local. Refuzul de a efectua orele de muncă atrage după sine suspendarea ajutorului social.

Plata ajutorului social se efectuează de către Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială Hunedoara, pe baza situațiilor transmise, lunar, de Direcția de Asistență Socială Deva.

Direcția de Asistență Socială Deva

Source