Școlile timișorene intră în Valul Renovării

Primăria Timișoara are în pregătire mai multe proiecte de transformare a unor unități de învățământ în școli verzi inteligente. Investițiile se apropie de 50 de milioane, majoritatea fondurilor urmând să fie solicitate prin PNRR.

„PNRR dă șansa reconstrucției din temelii a infrastructurii școlare din Timișoara. Începem acum cu Liceul de Industrie Alimentară, Henri Coandă și pregătim proiectul pentru Școala Gimnazială 1. Misiunea administrației pe care o conduc este să accesăm cât mai mulți bani nerambursabili, pentru ca elevii din Timișoara să învețe în condiții decente. Pregătim și alte proiecte pe următorul ciclu de finanțare din fonduri europene, dar căutăm să accesăm și programe naționale, cum ar fi de exemplu pentru construcția de noi creșe”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz. 

Un imobil din zona Fabric, o veche unitate de învățământ, va deveni școală verde inteligentă. În prezent, se află în procedură de licitație achiziționarea serviciilor de proiectare pentru obiectivul de investiții “ Școala gimnazială 1-Școala verde inteligentă”, de pe strada Comănești nr.3. Școala Gimnazială nr.1 este atestată încă din 1762 și a fost cea de-a patra școală din Timișoara, însă clădirea proprie a fost inaugurată în 1849. Sporirea numărului de clase a făcut necesară extinderea ulterioară a clădirii de mai multe ori. Imobilul este înscris în Listele monumentelor istorice, situl urban Fabric. Investiția va asigura: eficientizarea și renovarea energetică a imobilelor în care funcționează școala; reabilitarea, modernizarea și reorganizarea spațiilor; punerea în valoare a potențialului istoric și architectural al clădirii; amenajarea spațiilor exterioare, cu accent pe realizarea unei școli verzi inteligente. Valoarea estimată a serviciilor de proiectare este de 135.000 de lei, fără TVA.

Un alt proiect care va fi supus aprobării consiliului local va fi  cel de transformare a Liceului Tehnologic de Industrie Alimentară în școală verde inteligentă, proiect care urmează a fi depus pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 5 – Valul Renovării. Valoarea maximă eligibilă a proiectului este de 19.269.176,65 lei, la care se adaugă TVA. Se va urmări: renovarea energetică a 3 (trei) corpuri de clădire  (corp clădire liceu, corp clădire internat și corp clădire cantină); creşterea eficienţei energetice a celor trei clădiri, prin realizarea unor lucrări de intervenţie care determină diminuarea consumurilor energetice și lucrări conexe; reducerea consumului de energie pentru încălzirea clădirilor publice cu efect asupra reducerii costurilor de întreținere cu încălzirea, diminuarea efectelor schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, creșterea independenței energetice prin reducerea consumului de combustibil utilizat la prepararea agentului termic.

Tot pentru finanțare prin PNRR, pe Valul Renovării, va fi depus și proiectul de creștere a eficienței energetice prin reabilitare termică construcții și instalații la Colegiul Tehnic „HENRI COANDĂ”. Este vorba despre lucrări la cinci corpuri de clădire amplasate în incinta Colegiul Tehnic „Henri Coandă“: clădirea colegiului și laboratoarele, internat, atelier, cantină și sala de sport. Lucrările de intervenţie cuprinse în proiect care determină diminuarea consumurilor energetice și lucrările conexe care contribuie la implementarea proiectului cuprind: reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirilor, reabilitarea termică a sistemului de încălzire și a sistemului de furnizare a apei calde de consum, înlocuirea corpurilor de iluminat cu corpuri de iluminat de eficienţă energetică ridicată şi durată mare de viaţă, utilizarea surselor regenerabile de energie pentru asigurarea necesarului de energie. Valoarea maximală eligibilă a proiectului este de 27.158.195,25 lei la care se adaugă TVA.

Cele trei unități de învățământ au, împreună, 1500 de elevi, care vor beneficia de condiții mai bune în școlile lor.

Serviciul Comunicare

The post Școlile timișorene intră în Valul Renovării first appeared on Primăria Municipiului Timișoara.

Source