Iată că se poate! O comună aproape de Timișoara se află în plină dezvoltare a infrastructurii, unde edilul face tot posibilul să aducă cât mai mult condițiile de trai ale cetățenilor la standarde europene. Vorbim de localitatea timișeană Periam.

Încă un an se apropie de final, iar acesta este momentul în care reprezentanții administrației locale trag linie și fac bilanțul. Astfel, pentru comuna Periam anul care a trecut a fost unul plin de provocări, însă aleșii locali au reușit să ducă la bun sfârșit cea mai mare parte dintre obiectivele pe care și le-au propus.

Astfel, în anul 2021 s-au realizat o serie de lucrări, iar planurile administrației locale pentru viitor sunt și ele mărețe.

Primarul Cornel Dumitraș ne-a povestit despre investițiile importante în Periam. „Din punct de vedere financiar nu am stat atât de bine, dar am reușit totuși să ducem la bun sfârșit o bună parte din ceea ce ne-am propus pentru anul 2021.

Aș putea să amintesc o serie de investiții finalizate, cum ar fi: dotarea și reabilitarea termică a Liceului Teoretic din Periam, lucrare finanțată prin PNDL. În 2021 ne-am îndreptat mai mult atenția spre partea de învățământ, astfel că tot aici la liceu am efectuat lucrări de reabilitare a întregii instalații termice. De asemenea, întreagă instalație electrică a fost schimbată și reabilitată. Curtea școlii are o altă față, am pavat-o și am amenajat-o cu arbuști ornamentali.

Alte lucrări pe care am reușit să le finalizăm în 2021 sunt următoarele: lucrări de reparații la parcări din comuna Periam, lucrări de modernizare a străzii Liliacului din comuna Periam. Prin această lucrare, pot spune că sunt bucuros în momentul de față, am reușit să asfaltăm întreaga rețea de drumuri din localitatea noastră. De asemenea, am modernizat în întregime strada Blocului pavând-o și iluminând-o cu stâlpi ornamentali.

Tot în 2021 s-a reușit să se intabuleze o suprafață de aproximativ 2000 de hectare din extravilanul localității, prin serviciile de înregistrare sistematică gratuită în sistemul integrat de cadastru și carte funciară a imobilelor situat în sectoarele cadastrale a UAT Periam. Un program finanțat prin programul național de cadastru și carte funciară.

În zona Periam Port – o zonă aflată la 4 km de centrul localității, o zonă de agrement – am reușit să amenajăm un părculeț de joacă și a unui teren de volei pentru copii.  Tot în zona Periam Port avem amenajată o alee cu bănci pe malul râului Mureș. Am achiziționat circa 600-700 de arbori și arbuști ornamentali pe care i-am plantat în zona aceasta. Prin AFIR am achiziționat un buldo-excavator, un ATV, pentru deszăpezirea stațiilor de pompare și a trotuarelor din localitate”, susține Cornel Dumitraș, primarul comunei Periam.

Există și o serie de investiții în curs de finalizare și anume: extinderea, reabilitarea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă în comuna Periam.

Pentru anul viitor, autoritățile locale au în plan continuarea dezvoltării comunei, iar în funcție de bugetul local și de programele guvernamentale de finanțare, vor fi demarate noi proiecte. “Începem modernizarea sistemului de supraveghere video din întreagă localitate. Am dat ordin de începere pentru intervenția la clădirea dispensarului medical din localitate, o lucrare prin care va fi reabilitată și modernizata întreaga clădire.

În cursul anului viitor, vom continua serviciile de înregistrare sistematică a terenurilor aflate în extravilanul localității, lucrare finanțată prin programul național de cadastru și carte funciară.

Două proiecte mari pe care mi le doresc foarte mult sunt modernizarea infrastructurii rutiere în comuna Periam, lucrare ce presupune reabilitarea tuturor podețelor prin asfaltarea acestora în fața tuturor locuințelor din localitate, precum și o altă investiție – modernizarea drumurilor de interes local în Periam – o lucrare care presupune reabilitarea drumului Periam – Periam Port precum și înființarea unei piste de biciclete în lungime de 7 km, care va lega Periamul de Periam Port. Cele două investiții urmând a se face prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny.

În momentul de față avem depusă o cerere de finanțare pentru modernizarea sistemului de iluminat public stradal în comuna Periam, cerere depusă la Agenția Fondului de Mediu. De asemenea, tot în cursul anului viitor ne dorim să schimbăm fața clădirii primăriei prin reabilitarea termică a acesteia și totodată extinderea cu spații pentru birouri.

Un alt proiect pe care mi-l doresc foarte multe este reabilitarea și modernizarea Cinematografului din localitate. Avem o cerere depusă la CNI, care sper ca anul următor va fi finanțată. Pe plan sportiv, îmi doresc să mai amenajăm un teren sintetic de tip balon în curtea școlii și să reabilităm sala mare de sport și împrejmuirea curții Liceului Teoretic din comuna Periam. La Periam Port doresc amenajarea unui parc de skate-boarding cu roller, un parc foarte mult solicitat de copiii și tinerii din localitate.

Tot în cursul anului viitor vom continua construirea de parcări și de trotuare pavate precum si amenajarea centrului civic al localității.

Suntem în curs de a depune o cerere de finanțare pentru realizarea unui sistem de încălzire cu apă geotermală a tuturor instituțiilor publice din localitate; după realizarea celor două foraje de apă termală prin acest proiect finanțat prin fonduri europene vom fi în măsură să demarăm și execuția unui strand termal, acesta fiind mult dorit de periamoșeni.

Tot la o finanțare prin fonduri europene vom apela și pentru înființarea rețelei de apă și de canalizare în zona Periam Port. Tot la Periam Port, în cursul anului viitor, va fi demarată și introducerea unei rețele de gaz.

Prin Agenția Națională pentru Locuințe a fost demarat un proiect pentru construirea de locuințe pentru tineri.

Un proiect finalizat, gata să fie pus în execuție este și cel de construire a patru locuințe de necesitate pentru oamenii nevoiași din localitate.

Cam astea ar fi lucrările mai mari, mai sunt și altele. Dacă acestea vor putea fi puse în execuție cred că standardul de viață al cetățenilor comunei noastre va deveni unul mai calitativ, unul normal. Pentru că aceste lucruri consider că reprezintă o normalitate pentru ei, cetățenii noștri, o normalitate pentru secolul XXI”, a precizat Cornel Dumitraș, primarul comunei Periam.

 

The post Realizările autorităților din Periam în anul 2021. Planurile pentru 2022 appeared first on U.A.T Comuna Periam.

Source