Începând cu sfârșitul anului 2020, a fost adoptat un proiect de lege care stabilește un termen legal de 24 de ore în care șoferii pot circula pe drumurile publice din România.

ITP-ul (Inspecția Tehnică Periodică) este o verificare tehnică obligatorie pentru toate vehiculele înmatriculate, destinată să asigure că acestea sunt în condiții de siguranță pentru circulație și respectă standardele de mediu. Această inspecție verifică diferite aspecte ale vehiculului, inclusiv sistemul de frânare, direcție, iluminat, suspensie, și emisiile de gaze. Este necesar să se efectueze periodic, conform unui interval stabilit de lege, pentru a menține validitatea înmatriculării vehiculului și a permite circulația acestuia pe drumurile publice.

Șoferii care se întorc în țară cu un vehicul din străinătate și cu ITP-ul (Inspecția Tehnică Periodică) expirat au permisiunea de a circula pe drumurile publice pentru o perioadă de maxim 24 de ore. ITP-ul este o verificare tehnică obligatorie, care evaluează nivelul de poluare, siguranța vehiculului și conformitatea acestuia cu scopul de utilizare. Este esențială monitorizarea stării tehnice a autovehiculului și respectarea reviziilor tehnice, pentru a menține vehiculul într-o stare optimă de funcționare. Legislația relevantă pentru ITP este detaliată în Legea nr. 167/2003 și OG nr. 81/2000.

Începând cu sfârșitul anului 2020, a fost adoptat un proiect de lege care stabilește un termen legal de 24 de ore în care șoferii pot circula pe drumurile publice din România cu un autoturism înmatriculat în țară, dar care a avut ITP-ul expirat în timp ce se afla în străinătate. Acest termen începe să fie valabil imediat după trecerea frontierei în România.

Este posibil să efectuați ITP-ul unui vehicul înmatriculat în România în altă țară a Uniunii Europene, conform legislației naționale a țării respective. Însă, acest lucru nu implică recunoașterea automată a ITP-ului efectuat în acele țări de către România sau de alte state membre. Deci, în practică, este important să vă informați la autoritățile sau stațiile autorizate de ITP din țara respectivă despre posibilitatea efectuării acestui control tehnic pentru vehicule înmatriculate în alte state membre.

Practic, persoanele aflate în situația unui ITP expirat pentru un vehicul înmatriculat în România, dar aflat în alt stat membru UE, trebuie să verifice la autoritățile sau stațiile de ITP din acel stat posibilitatea efectuării ITP și obținerea documentelor necesare. Este recomandat să se consulte și asigurătorul vehiculului privind recunoașterea acestui ITP în caz de accidente rutiere. În cazul expirării ITP-ului, conform legislației, se suspendă înmatricularea vehiculului. La întoarcerea în România, vehiculul trebuie să treacă ITP-ul conform legislației naționale, chiar dacă are ITP valid din alt stat membru UE. După expirarea ITP-ului, circulația pe drumurile publice este interzisă, cu riscul pierderii talonului.

Cat timp poti circula cu ITP expirat?

Odata expirat, nu ai voie legal sa circuli cu itp-ul expirat. In caz contrar, vei ramane fara talonul masinii si va trebui sa te prezinti ulterior la RAR.