24.07.2023

Titlul de „Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara” reprezintă cea mai înaltă distincţie acordată de către Consiliul Local al Municipiului Timişoara şi se decernează categoriilor de personalităţi care au făcut cunoscut numele municipiului Timişoara, în ţară și străinătate. Pentru ceremonia de Ziua Timișoarei sunt propuse patru personalități.

„Îi onorăm pe cei care ne-au arătat ce înseamnă să fii timișorean, modele pentru comunitate. Sunt personalități care în activitatea lor au fost consecvente valorilor Timișoarei de libertate, curaj și inovare. Le acordăm acest titlu în semn de mulțumire, pentru tot ce au făcut pentru a ne face comunitatea mai puternică și pentru a promova spiritul timișorean oriunde au pășit”, transmite primarul Dominic Fritz.

Petru Ilieșu este scriitor, poet și publicist și editor român, iar numele său evocă spiritul dizident al unei părți a intelectualității române ȋn timpul regimului totalitar comunist. Apreciat ca redactor la ziarul „Timișoara” și ca publicist, a contribuit la revistele Orizont”, „Forum studenţesc”, „Luceafărul”, „Vatra”, neobosit în lupta anti-comunistă, Petru Iileșu este cunoscut ca fondator și președinte al Fundației Timișoara ’89, prima fundație umanitară ȋnființată după Revoluție. Această organizație a jucat un rol emblematic ȋn viața Timișoarei, ea fiind, nu doar o promisiune de ȋnsănătoșire morală a societății post-decembriste, ci și un hub umanitar, unde oameni din toate straturile sociale și preferințele politice și-au dat mâna, fără a căuta vreun avantaj, altul decât sentimentul solidarității.

Adrian Orza a fost, din anul 2000, pentru 12 ani, viceprimar ales al municipiului Timișoara, numele lui fiind legat de multe realizări ȋn administrația Timișoarei. În domeniul social, economic, cultural și de mediu, Adrian Orza a implementat modele de bună practică ce și-au dovedit eficiența ȋn diverse părți ale lumii. Personalitate importantă a Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat, Adrian Orza a fost, după 2012, singurul independent din istoria post-decembristă a orașului care a exercitat două mandate ȋn cadrul Consiliului Local Timișoara.

Alexandra Guțu s-a născut la Timișoara, ȋn 1946 și a început studiul violoncelului la vârsta de 8 ani. Educația și apoi cariera sa poartă, cronologic, amprenta unor profesori ca Zimmer Simion, Serafim Antropov, Joseph Calvet și Antonio Janigro. Alexandra Guțu a desfășurat o activitate concertistică neobișnuit de bogată, ca solist concertist la Filarmonica “Banatul” din Timișoara, oferind concerte și turnee ȋn America de Sud, Canada, Japonia, China, SUA și multe țări europene. Nume greu în muzica camerală, cu un repertoriu ce cuprinde muzică barocă și contemporană, Alexandra Guțu este un artist de renume pe scena interpretării compozițiilor clasice și ȋși continuă activitatea solistică și acum, atât ȋn plan național, cât și internațional (Italia).

Aurel Mogoșeanu este o figură emblematică a școlii românești de medicină și a jucat un rol providențial ȋn dezvoltarea sistemului medical timișorean. Acesta a fondat disciplina de Anestezie și Terapie Intensivă ATI din cadrul UMF „Victor Babeș” din Timișoara, a fost primul șef de Secție de ATI din cadrul Spitalului Județean Timișoara (1972-2002) și a creat, practic, Școala timișoreană de Anestezie și Terapie Intensivă. După cinci decenii de prestigioasă activitate ca medic, profesor și om de știință, asigurând cu distincție președinția Societății Române de ATI (S.R.A.T.I.), a devenit membru de onoare al Academiei de Științe Medicale din România și i s-a înmânat Diploma de Excelență din partea Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara. Acestea toate se adaugă Ordinului „Meritul sanitar”, cu care a fost decorat prin decretul nr. 316/1973, Diplomei Uniunii Medicale Balcanice (acordată ȋn 1976), precum și altor premii și distincții.

Propunerea celor patru personalități va fi supusă aprobării Consiliului Local Timișoara în ședința din 25 iulie 2023.

Serviciul Comunicare

The post Petru Ilieșu, Adrian Orza, Alexandra Guțu, Aurel Mogoșeanu propuși pentru distincția de Cetățean de Onoare al Timișoarei first appeared on Primăria Municipiului Timișoara.

Source