Primăria Municipiului Timișoara construiește, din fonduri europene, trei noi creșe în oraș pentru a crește capacitatea unităților de acest tip și a răspunde, astfel, necesităților existente. Cele mai avansate lucrări sunt la creșa de pe Calea Bogdăneștilor.

„Timișoara are nevoie de mai multe spații de creșă pentru a susține familiile tinere. În zona Bogdăneștilor, unde reabilităm bulevardul, construim o creșă spațioasă cu 36 de locuri și  curte exterioară. Pentru această investiție am negociat un credit avantajos care ne permite accelarea lucrărilor. Am cerut constructorului o mai bună mobilizare pe șantier.  Acum se lucrează la acoperiș, pe care îl va finaliza în următoarele săptămâni”, transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Creșa va avea la parter 4 săli pentru grupuri de copii, 4 dormitoare, sală multifuncțională, un cabinet medical și grupuri sanitare. La etaj, vor fi spații tehnice și administrative, o bucătărie, o spălătorie și spații de socializare. 

Clădirea este concepută pentru accesibilitate. Grupurile de creșă, precum și grupul sanitar specializat, au fost amplasate la parter. Pentru a ajunge la etaj, va exista un lift care să poată transporta și persoane care utilizează scaun cu rotile.

Creșa va folosi panouri solare pentru apă caldă și două centrale termice pe gaz pentru încălzire. Proiectul prevede și amenajarea unei zone verzi de 1770 mp. 

Construcția este gata în proporție de 50%. Termenul pentru realizarea creșei din Bogdăneștilor este prevăzută pentru luna decembrie a acestui an.

Pe parcursul lucrărilor de săpătură pentru fundație, realizate anul trecut, au fost identificate niște blocuri de beton, pentru care s-au făcut modificări mici în proiect. Deoarece terenul nu era stabilizat, s-a modificat cota de fundare. Lucrul acesta a generat întârzieri și costuri suplimentare. La acestea s-au adăugat majorări determinate de creșterile de prețuri la materiale și manoperă înregistrate în ultimul an.

Prin urmare, valoarea lucrărilor neprevăzute a ajuns la suma de aproximativ 300 de mii de lei. Acum, lucrările sunt în linie dreaptă, iar acest lucru se datorează și faptului că, luna trecută, consilierii locali au aprobat un credit în valoare de 1,5 milioane de lei care va acoperi atât cheltuielile neeligibile din bugetul local, cât și costurile aferente lucrărilor neprevăzute.

Serviciul Comunicare

The post Lucrările de construcție a creșei din Bogdăneștilor, în linie dreaptă. Primăria Timișoara estimează finalizarea lucrărilor pentru decembrie 2023 first appeared on Primăria Municipiului Timișoara.

Source