Informare Piațeta Teatrului ”Maior Gh. Pastia”

Lucrările de reabilitare la Piațeta Teatrului „Maior Gh. Pastia” au demarat pe 7 august 2020, făcând parte dintr-un proiect de reabilitare mai amplu care cuprinde și reabilitarea Piațetei Milcovul.
Proiectul aparține arhitectului Cristian Nicolae și a presupus reabilitarea a 3.539 mp, realizarea unei intrări în piațetă prin marcarea cu două șiruri de corpuri de iluminat și realizarea unei alei a personalităților locale din zona artei.
În Piațeta Teatrului s-a creat și o zonă expozițională unde artiștii sunt invitați să expună sculpturi.
Astăzi, la inaugurarea Piațetei Teatrului „Maior Gh. Pastia” a fost organizată o expoziție realizată de Liceul de Artă „Gh. Tattarescu”.
Fiind Oraș al Unirii, Piațeta Teatrului din Focsani găzduiește poate cea mai amplă expoziție de acest gen realizată vreodată. În premieră, a fost realizat și primul bust al celebrului țăran Moș Ion Roată, deputat în Divanul Ad-hoc. Mai sunt realizate busturile celebrului Alecu Russo, militant pașoptist, cel care a cules „Miorița” la Soveja, dar si busturile altor artizani ai Unirii Principatelor Române: Nicolae Bălcescu și Mihail Kogălniceanu, precum și bustul Domnitorului Al. I. Cuza.
În Piațeta Teatrului a fost gândită și o zonă de spectacol în aer liber cu o capacitate de aproximativ 500 de locuri. Mobilierul urban a fost schimbat, au fost montate panouri de afișaj, iar trecătorii din piațetă beneficiază de wi-fi gratuit pus la dispoziție de Primăria Municipiului Focșani.
Proiectul a prevăzut și reabilitarea zonelor verzi, într-o amenajare de scuar urban care a sporit cu 34% spațiul verde din piațetă. Au fost plantați și puieți de tei și prun negru.
În forma nereabilitată existau 670 metri pătrați de spații verzi, după reabilitare rezultând 900 metri pătrați de spații verzi.
Cu ocazia inaugurării Piațetei Teatrului „Maior Gh. Pastia” a fost realizat, de către Centrul Național de Informare și Promovare Turistică un pliant cu informații despre expoziția temporară din piațetă dar și informații tehnice privind reabilitarea acesteia.
Primăria Municipiului Focșani intenționează să reabiliteze și Parcul Teatrului „Maior Gh. Pastia”, demersurile pentru realizarea documentației fiind demarate în august 2020 când a fost depusă solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Reabilitare și extindere Parc Teatru”.

Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Focșani

Source