Focșani la 161 de ani, povestea merge mai departe!

Primăria Municipiului Focșani, în colaborare cu instituțiile din subordine, a organizat în perioada 6-9 iulie 2023 Zilele Municipiului Focșani.

Timp de patru zile, focșănenii de toate vârstele, dar și oaspeți din alte orașe, au avut ocazia să ii felicite pe elevii olimpici, să aplaude cuplurile de “aur”, să se bucure de simfonia culorilor, să admire mașinile și motocicletele expuse sau să cânte și să danseze cu artiștii care au urcat pe scena din Piața Unirii.

Cum istoria Focșaniului aparține deopotrivă Munteniei și Moldovei, la conferința „Focșanii de altădată, documente de epocă și alte cercetări” din data de 6 iulie 2023, cercetătorii dr. Suzana – Iuliana Bodale și dr. Arcadie Bodale de la Arhivele Naționale din Iași și muzeograful Ionuț Iliescu de la Muzeul Vrancei au prezentat în PREMIERĂ la Focșani documente UNICE din istoria oraşului nostru din perioada 1828-1862. Evenimentul a fost completat de expoziția foto cu Focșaniul vechi din colecția Petru Mincu.

Seara zilei de joi a fost dedicata excelenței, elevii din cadrul unităților școlare focșănene, care au obținut rezultate deosebite în anul școlar 2022-2023, fiind premiați pentru rezultatele obținute, recitalul cameral oferit de Diana Jipa – vioară și Ștefan Doniga – pian încheind prima zi a sărbătorii orașului nostru. 

Vineri, 7 iulie, Consiliul Local al Tinerilor Focșani a colorat la propriu Piata Unirii, sute de copii și tineri transformând punctul zero al orașului într-un loc al fericirii în zeci de culori. Îi mulțumim lui Cornel Tarbuzan, de la Tarby Entertainment pentru atmosfera creată!

Buna dispoziție a fost întreținută în seara celei de-a doua zile de băieții de la Pacifica, urmați de un concert special al Popfolklorica cu Ovi & Cazanoi Brothers.

Sâmbătă, 8 iulie, Salonul Auto Focșani 2023 și-a deschis porțile, fiind expuse ultimele modele de autoturisme aduse de dealerii auto din municipiu, unele dintre cele mai frumoase autoturisme tunate, dar și bijuterii pe două roți prezentate de bikerii din comunitatea moto focșăneană. De asemenea, mai multe automobile retro, foarte bine întreținute, au fost prezente la Focșani cu această ocazie. 

Și dacă joi am premiat excelența școlară, sâmbată am premiat dragostea, fidelitatea și înțelegerea de care au dat dovadă 63 cupluri din Focșani, care și-au jurat credință veșnică în urmă cu 50 de ani. 

Deloc întâmplător, ceremonia dedicată lor a avut loc într-o seară specială, a tradițiilor românești, în care focșănenii au petrecut alături de invitații Ansamblului Folcloric „Țara Vrancei”, Laura Lavric, Nicușor Iordan și Ionuț Sidău!

Ultima seară, cea de duminică, a avut în prim-plan promovarea muzicii tradiţionale româneşti prelucrată modern și adaptată gustului şi necesităţilor generaţiei tinere.

Spectacolul de muzică electronică de inspiraţie populară, Dacika, realizat în colaborare cu artiștii focșăneni din Corul Pastorala, i-a încântat pe toți cei prezenți în Piața Unirii. Reinterpretarea filonului folcloric românesc pe ritmuri şi forme actuale a creat timp de mai bine de o ora o atmosfera de vis întreruptă din când în când doar de aplauzele spectatorilor fascinați de tot ceea ce se petrecea pe scenă. 

Cu melodii în care folkul și rockul se îmbină perfect, muzicianul Dan Manciulea și trupa sa Forțele de muncă au oferit focșănenilor în continuare un concert revigorant pentru o seara deosebită. 

Și pentru că finalul nu putea fi decât unul incendiar, focșănenii au avut parte de un spectacol special de teatru pirotehnic oferit de Amor Flammis, care a încheiat ultima seară din cadrul Zilelor Municipiului Focșani – editia 2023! 

A fost o sărbătoare reușită, o aniversare pe deplin meritată de Focșani și de focșăneni. 

Multumiri Teatrului Municipal ”Maior Gh. Pastia”, Ansamblului Folcloric “Țara Vrancei”, Ateneului Popular ”Maior Gh. Pastia” și Corului ”Pastorala” pentru implicare și susținere!

Doresc să mulțumesc Inspectoratului Școlar Județean Vrancea pentru sprijinul acordat în organizarea premierii elevilor focșăneni. 

Tot aici aș dori să mulțumesc și Inspectoratului Județean de Poliție, Poliției Locale Focsani, Inspectoratului Județean de Jandarmi și Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” pentru siguranța oferită TUTUROR participanților pe parcursul celor patru zile. 

Felicitări Consiliului Local al Tinerilor Focșani pentru cea de-a doua editie a petrecerii cu pudră colorată. 

Totodata, vreau să mulțumesc și colegilor din cadrul Primăriei Municipiului Focșani, care au organizat evenimentele din aceste zile, dar și celor din Direcția de Dezvoltare și Servicii Publice, precum si celor din Salubrizare și Servicii Publice Focsani, care ne-au oferit în permanență tot suportul. 

Nu în ultimul rând, vreau să adresez un mare MULȚUMESC TUTUROR FOCȘĂNENILOR, care au arătat și de această dată că merită cu adevărat titulatura de cetățeni ai Orașului Unirii, felul admirabil în care s-au comportat în toate aceste zile făcându-mă încă dată să fiu MÂNDRU CĂ SUNT FOCȘĂNEAN!

Cu prietenie și deosebit respect, 

al dumneavoastră 

Cristi Valentin Misăilă,

Primarul Municipiului Focșani

Source