Donează, Sângele este Viață!

Astăzi celebrăm Ziua internațională a donatorului de sânge, motiv pentru noi toți de a ne gândi la cei care au nevoie de cel mai de preț cadou pe care îl putem dărui unii altora – sângele!
Astfel, data de 14 iunie este, la nivel mondial, ziua în care se încearcă, o dată în plus, sensibilizarea cu privire la acest subiect, și mai ales conștientizarea că donarea de sânge este benefică sănătății, atât pentru cel care primește, dar și pentru donator. Este confirmat științific fapul că după donare sângele este împrospătat, imunitatea organismului crește, scade riscul de accident vascular și paralizie cu până la 30%. În plus, cu ocazia donării de sânge sunt efectuate în mod gratuit testele de laborator pentru grupa sanguină, RH și hepatită.
Primăria Municipiului Focșani a susținut în permanență toate campaniile inițiate și derulate de Institutul Național de Transfuzie Sanguină, încurajând toți focșănenii să participe activ în cadrul acestora. De altfel, colectivul municipalității a răspuns mereu în mod pozitiv la toate aceste acțiuni, demonstrând de fiecare dată că este alături de cei care au nevoie de sângele dătător de viață.
În calitate de Primar al Municipiului Focșani, am sprijinit întotdeauna demersurile angajaților Centrului de Transfuzie Sanguină Vrancea de completare a rezervei de sânge, inclusiv prin donare, conștient fiind că exemplul personal este mai puternic decât orice altă campanie.
Tocmai de aceea, îndemn focșănenii să doneze sânge, pentru că trebuie să dăm o șansă la viață și semenilor noștri aflați în nevoie!
Pentru toți cei care doresc, le reamintesc faptul că pot merge să doneze sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină Vrancea în orice zi a săptămânii, între orele 8.00- 13.00.
Datele de contact ale Centrului de Transfuzie Sanguină Vrancea sunt: strada Cuza Vodă nr. 50-52, Focșani, telefon 0337/401.233, mobil 0774667104, email [email protected].
Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru a putea dona sânge:
– vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
– greutate peste 50 kg
– puls regulat, 60 -100 bătăi/minut
– tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
– să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
– să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice,boli hepatice, boli endocrine.
Avantajele donării de sânge, în afară de cele medicale, sunt următoarele:
– adeverință pentru 1 zi liberă de la locul de muncă (ziua donării)
– o singură donare poate salva 3 vieți (copil, mamă, tată, frate sau soră)
– adeverință pentru reducere 50% la abonamentul de transport în comun
– acordarea a 7 tichete de masa (~70 lei)
– procedura de donare este simplă, rapidă și inofensivă.
Mai multe informații găsiți pe www.donare-sange.ro și pe canalul de youtube Donare Sânge România.
Donează, Sângele este Viață!


Primar,
Cristi Valentin Misăilă

Source