Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT). Gândit ca un „maraton” anual de idei, Climathon încurajează comunitățile locale să colaboreze pentru a propune soluții locale de adaptare la schimbările climatice și de tranziție la un stil de viață sustenabil.

Ediția Climathon Timișoara 2021 s-a desfășurat sub egida programului EIT Young Innovators, organizatori fiind Aquatim, EIT Climate KIC Hub Romania – Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Administrația Bazinală de Apă Banat, fundațiile Aquademica și Aquatim. Evenimentul s-a desfășurat exclusiv online, cu participarea a circa 40 de persoane, concurenți, membrii ai juriului, experți și organizatori.

Provocarea lansată concurenților, 20 de elevi de la Liceul de Informatică Grigore Moisil din Timișoara, a fost legată de protejarea biodiversității din zona de luncă și integrarea acesteia în peisajul urban, pentru cazul concret al proiectului „Lunca naturală urbană Bega”, finanțat de Fundația Comunitară și Lidl România, implementat de Fundația Aquademica și Asociația Peisagiștilor din România, filiala Vest, cu sprijinul municipalității.

Propunerile concurenților, organizați în patru echipe, au pornit toate de la promovarea locală a ariilor naturale urbane, fiecare proiect mizând apoi pe aspecte diferite, cum ar fi digitalizarea și canalele e-media, turismul responsabil, cu scop educativ și de divertisment, implicarea comunității, observarea naturii etc. Pe primul loc s-a clasat echipa Dr. Green, compusă din Lucian Minda, Iulia Herişanu, Alexandra Fülop, Alexandru Costică și Șerban Dan, cu propunerea unor tururi ghidate ale zonei, conduse de un specialist care să prezinte atractiv vizitatorilor speciile de luncă și promovarea pe platformele sociale prin materiale filmate în decursul vizitelor. Juriul a opinat că departajarea concurenților a fost o sarcină dificilă, deoarece fiecare abordare a avut puncte tari, a fost pragmatică, interesantă și bine documentată.

Toți concurenții vor primi cerificate de participare și premii în obiecte promoționale (tricouri, umbrele) oferite de Aquatim, la o scurtă întâlnire organizată după reluarea cursurilor. Echipa de proiect „Lunca Urbană Bega” va organiza în perioada următoare un tur ghidat special pentru toți tinerii climathoniști, cu respectarea regulilor de prevenire a îmbolnăvirii cu coronavirus. Le mulțumim elevilor participanți și îi felicităm din toată inima pentru implicare și seriozitate!

Serviciul Comunicare Marketing

The post Climathon Timișoara 2021: promovarea biodiversității, văzută de tineri first appeared on Primăria Municipiului Timișoara.

Source