ANUNȚ
PRIVIND EVOLUȚIA PESTEI PORCINE AFRICANE
Având în vedere situația epidemiologică din Vrancea, comuna Golești privind confirmarea de Pestă Porcină Africană (PPA) în exploatația comercială industrială de suine a SC PREMIUM PORC SRL, pentru combaterea și prevenirea acestei boli, informăm populația asupra măsurilor de biosecuritate ce se impun a fi respectate de către crescătorii de suine în zona de supraveghere (teritoriu pe o rază de 7 km în jurul zonei de protecție) ce vizează: Municipiul Focșani, Cartierul Mândrești-Munteni și Cartierul Mândrești-Moldova:
Pesta Porcină Africană este o boală mortală pentru porcii care se îmbolnăvesc, neexistând vaccin, singura cale de a evita riscul de îmbolnăvire fiind respectarea unor măsuri de biosecuritate.
În acest sens, toți crescătorii și deținătorii de suine (gospodării ale populației), trebuie să țină cont de următoarele măsuri de biosecuritate:
– Circulația și transportul porcilor pe drumurile publice sau private, excluzând, dacă este necesar, drumurile de deservire a exploatațiilor, sunt interzise, cu excepția aprobării de către DSVSA Vrancea în cazul autorizării circulației prevăzute în Directiva consiliului 60/2002, la art.10, litera (f). Această interdicție nu trebuie să se aplice la tranzitul de porci pe cale rutieră sau feroviară, fără descărcare sau oprire.
– Porcii nu pot părăsi exploatațiile în care sunt crescuți, până la stingerea focarului de pestă porcină africană și ridicarea măsurilor de restricții.
– Circulația și trasportul oricărui alt animal domestic pe drumurile publice sau private, excluzând, dacă este necesar, drumurile de deservire a exploatațiilor, fără aprobarea de către DSVSA Vrancea sunt interzise.
– Este interzis proprietarilor de exploatații să introducă sau să scoată orice altă specie de animal domestic în/din exploatații, fără autorizare DSVSA Vrancea.
– Este intezisă comercializarea porcinelor vii, a cărnii, produselor din carne și a subproduselor nedestinate consumului uman (SNCU), a furajelor precum și a altor specii de animale, fără avizul DSVSA Vrancea.
– Se vor efectua controale în trafic.
– Camioanele și celelalte vehicule și echipamente utilizate pentru transportul porcilor sau al altor animale sau al unor materiale susceptibile de a fi contaminate (precum carcasele, furajele, gunoiul de grajd, tulbureala, etc.) sunt curățate, dezinfectate, dacă este necesar dezinsectizate și tratate cât mai repede după contaminare (în conformitate cu prevederile art.12 din Directiva UE 60/2002).
– Nici un camion sau vehicul care a fost utilizat la transportul porcilor nu poate părăsi zona fără a fi curățat și dezinfectat .
– Toți porcii morți sau bolnavi dintr-o exploatație trebuie de îndată să fie declarați medicului veterinar oficial, care procedează la ivestigațiile corespunzătoare în conformitate cu procedurile stabilite în manualul de diagnostic.
– Se interzice sacrificarea porcilor fără avizul medicului veterinar oficial (sacrificarea se poate face doar în prezența medicului veterinar pentru efectuarea examenului ante și post mortem).
– Orice persoană care intră sau iese din exploatațiile de porcine trebuie să respecte măsurile de igienă adecvate, necesare pentru a reduce riscul de propagare a virusului pestei porcine africane.