Primăria Municipiului Focșani dedică ziua de 6 iulie 2022, când aniversăm 160 ani de la Unirea Focșanilor Moldovei cu Focșanii Munteniei, artelor și relațiilor de înfrățire cu românii din Republica Moldova!
Ziua de 6 iulie 2022 va începe cu semnarea Acordului de Înfrățire dintre Municipiul Focșani și Orașul Ștefan Vodă, Republica Moldova.
La invitația Primarului Cristi Valentin Misăilă și a Consiliului Local, la Focșani vor fi prezenți pentru semnarea Acordului de Înfrățire dintre Municipiul Focșani și Orașul Ștefan Vodă, Primarul Mihail Vladislav Cociu și viceprimarii Veaceslav Iurco și Olga Luchian.
Orașul Ștefan Vodă este atestat documentar în secolul XIX, fiind reședința raionului cu același nume. Suprafața totală a orașului este de 2.277 ha și o populație de peste 7.000 cetățeni.
În urma semnării Acordului de Înfrățire, Primarul Cristi Valentin Misăilă își exprimă speranța de a putea contribui la dezvoltarea comunității de peste Prut prin know-how-ul administrației din Focșani.
De altfel, delegația din Orașul Ștefan Vodă va putea vizita, pe parcursul zilei, mai multe obiective de investiții ale Municipiului Focșani, realizate în cadrul proiectelor europene.
Pentru că este o zi de sărbătoare, Primăria Focșani va organiza, în după-amiaza de 6 iulie 2022, mai multe evenimente culturale.
De la ora 17.00, va avea loc la galeria „Trepte de Istorie” vernisajul expoziției de pictură „Linie punctată”, semnată Dan Badea.
Expoziția este o narațiune a parcursului vieții, un jurnal sau dacă vreți o memorie scrisă în canva.
Timp de două săptămâni, în perioada 6-20 iulie 2022, Dan Badea își va prezenta creațiile în cadrul galeriilor expoziționale „Trepte de istorie”, iar pe perioada week-end-urilor va transforma acest spațiu într-un adevărat atelier de creație, la care vor putea asista toți cei interesați.
De la ora 17.30, focșănenii sunt invitați să treacă pragul Ateneului Popular „Maior Gh. Pastia” pentru a se bucura de operă, accesul fiind gratuit, în limita locurilor disponibile!
„La finta giardiniera” sau „Pretinsa grădinăreasă”, cum este tradusă în limba română, este un proiect pornit în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, în toamna anului 2021, aducând împreună profesori ai instituției, studenți și absolvenți, în calitate de invitați.
Regia proiectului aparține Lect. Univ. Dr. Daniel Prallea-Blaga, iar de conducerea muzicală și proiecții s-a ocupat doamna profesor Lect. Univ. Dr. Ioana Valentina Cojuharov.
Opera „La finta giardiniera” prezintă o poveste comică și peripețiile prin care trece Marchiza Violante la reîntâlnirea cu fostul logodnic, Contele Belfiore, care din gelozie a înjunghiat-o.
Deși pare la prima vedere un subiect nu tocmai haios, relațiile dintre personaje, ariile, recitativele și ansamblurile demonstrează contrariul.
Personajele
Marchiza Violante (Sandrina): Cristina Popa, Andreea Mihail
Contele Belfiore: Daniel Andrei Găină
Serpetta: Cristina Ștefan, Emilia Tudorache
Nardo: Andrei Ovidiu Hâncu
Ramiro: Andreea Pioară
Podestà: Mândra Florescu, Daniel Andrei Găină
Arminda: Mara Delia Poștea
Asistență de regie: Daniel Andrei Găină
Coregrafia: Iulia Alexandra Vasile
De la ora 19.30, în Piața Unirii va avea loc un spectacol de muzică și poezie, susținut de Diana Jipa (vioară) și Ștefan Doniga (pian). Invitat special este actorul Sorin Francu.
De asemenea, tot în Piața Unirii va avea loc și proiecția primului episod din seria „Redescoperă România: Focșani – Orașul Unirii”.
În preambulul acestui eveniment, vor fi premiați elevii din Focșani, care au obținut nota 10 la Evaluarea Națională și la Bacalaureat, dar și cuplurile de aur – familiile focșănene, care au împlinit 50 de ani de căsătorie.