Cu emoții si bucuria revederii!

Așa a început noul an școlar la Comarnic, grăbit de o vacanța de vară mai scurta, dar trăită din plin! De astfel, este pentru prima oară când, în România, școala începe atât de devreme, pe 5 septembrie!

În plus, anul școlar 2022-2023 aduce multe schimbări pentru elevi și cadre didactice!

Semestrele au fost înlocuite cu 5 module care vor alterna cu 5 vacanțe, tezele nu mai sunt obligatorii, iar media va fi una singură, încheiată la finalul anului, în loc de două semestriale, așa cum a fost până acum. Cea mai importantă schimbare din structura anului școlar este faptul că se renunță la semestre și se introduce oficial noțiunea de module. Așadar, anul școlar va fi împarțit în 5 module de învățare, care vor alterna cu 5 vacanțe. Spre deosebire de anii trecuți cand doar preșcolarii și elevii din clasele primare intrau în vacanța de toamnă, acum toți elevii se vor bucura de aceasta. O nouă vacanță este cea din luna februarie, decisă de fiecare inspectorat școlar.

De asemenea, începând cu anul școlar 2022-2023, se elimină obligativitatea susținerii tezelor, iar elevilor le va fi încheiată o singură medie pe tot parcursul anului școlar. În ce privește acordarea notelor, profesorii vor pune cel mult trei note peste numărul prevazut pentru o materie.  Elevii vor beneficia de cel puțin un plan individualizat de învățare, în urma evaluărilor făcute de cadrul didactic. De asemenea, ei nu vor mai putea fi exmatriculați. Transferul la o altă unitate de învățământ se va putea face doar dacă media de admitere este egală sau mai mare decât media ultimului admis la specializarea la care se solicită transferul.

La Comarnic s-au organizat la începutul acestei săptămâni festivități de deschidere a anului școlar 2022-2023 în toate unitățile școlare ale orașului, ocazie cu care a fost inaugurată și o a doua grupă de grădiniță cu program prelungit, în incinta Școlii din cartierul Ghioșești. Semn că părinții au parte de un real sprijin prin intermedul acestor facilități în creșterea și educarea preșcolarilor.

Tot ca o măsură de sprijin pentru sistemul de învățământ din localitate, anul acesta a fost organizat pentru a doua oară  la Comarnic proiectul „Primul Clopoțel, primul ghiozdan”, prin intermediul căruia fiecare copil care a început clasa pregătitoare, trecând astfel pentru prima oară pragul unei săli de clasă, a primit în dar un pachet simpatic ambalat, cu rechizite și ghiozdănel, produse atât de necesare pentru un boboc într-ale învățăturii. Elevii au fost plăcut impresionați, iar pentru părinți, gestul a venit ca un real ajutor financiar la început de an școlar plin de cheltuieli și comisioane. Proiectul a fost realizat de Primăria Comarnic și aprobat de Consiliul Local al orașului.

Pe 5 septembrie, elevii au pășit în clase încrezători că urmează o perioadă plină de succes pentru ei. Nu au lipsit emoțiile, bucuria revederii și schimburile de povești de vacanță cu colegii, florile pentru dascăli, lacrimile pe alocuri, iar cei mai emoționați au fost, fără urmă de îndoială, părinții care i-au însoțit pe micuți, mai ales pe boboceii clasei pregătitoare. Și asta după doi ani de pandemie în care accesul aparținătorilor în incinta școlilor a fost restricțonat din cauza pandemiei de coronavirus.

Le urăm succes tuturor „actorilor” din învățământ și le dorim să nu piardă din vedere esența educației: “Școala fabrică oameni!“.

 

   Alina Bunghez

Source