Ziua Independenței, aniversată la Focșani printr-un ceremonial militar și activități cultural-artistice!

Primăria Municipiului Focșani, în colaborare cu Garnizoana Focșani, Ansamblul Folcloric „Țara Vrancei” și Ateneul Popular „Mr Gh. Pastia” Focșani, organizează un amplu program de activități cultural-artistice menit să aniverseze, pe data de 10 mai 2023, Ziua Independenței de Stat!
Cu începere de la ora 11.00, în Piața Unirii din Municipiul Focșani va avea loc un ceremonial militar și religios, de evocare a bravilor noștri înaintași.
De la ora 17.00, focșănenii sunt invitați la Ateneul Popular „Mr Gh. Pastia”, pentru a asista la un recital de pian susținut de tânăra Carmen Sottile din Italia, absolventă a Conservatorului „V. Bellini” și deținătoare a numeroase premii internaționale.
În vârstă de doar 18 ani, artista a susținut concerte în Italia, Franța, Marea Britanie, Statele Unite și Germania.
De la ora 18.00, Muzica Militară a Garnizoanei Focșani îi invită pe cei mari, dar și pe cei mici, la un spectacol de muzică de promenadă, în Grădina Publică.
Tot în Grădina Publică, de la ora 19.00, artiștii Ansamblului Folcloric „Țara Vrancei” îi vor încânta pe toți cei prezenți cu un potpuriu popular tradițional, așa cum au făcut-o de fiecare dată!
Având în vedere că aniversăm aproape un secol și jumătate de la momentul proclamării Independenței de Stat, Primarul Cristi Valentin Misăilă invită toți focșănenii să se alăture manifestărilor organizate de municipalitate și împreună să serbăm unul dintre cele mai importante momente din istoria modernă a României!
Aflat odinioară la granița dintre Moldova și Țara Românească, Orașul Focșani a devenit important, prin așezarea sa strategico-militară, aici constituindu-se celebrul Regiment 10 Putna (Dorobanți), care s-a acoperit de glorie în luptele pentru cucerirea Independenței de stat. În cadrul acestei unități, care avea garnizoana la Focșani, au servit patria nume rămase în istorie, precum maiorul Gheorghe Sonțu, căpitanul Leon Cracalia și alți eroi!
Regimentul 10 Dorobanţi a luat parte la luptele de la Griviţa şi Rahova, în asaltul de la 30 August/11 Septembrie 1877, unde a pierdut peste jumătate din efective, cei 6 ofiţeri şi 700 de soldați de trupă rămași în viață fiind organizați într-un singur batalion. Acelora dintre ei care şi-au dat viaţa pentru neatârnarea României, posteritatea și generațiile următoare le-au rămas recunoscătoare, ridicând în cinstea lor Monumentul Eroilor Regimentului 10 Dorobanţi.

Biroul de presă al Primăriei Municipiului Focșani

Source