UAT Comuna Miroslava a semnat contractul de finanțatre prin AFM (Asociația Fondului de Mediu) pentru proiectul de investiție – „Modernizarea sistemului de iluminat public în comuna Miroslava, județul Iași, prin înlocuirea corpurilor de iluminat existente cu corpuri de iluminat LED și achiziționarea și instalarea sistemelor de dimare/telegestiune care permit reglarea fluxului luminos la nivelul întregului obiectiv de investiție”

Valoarea totală a proiectului este de 1.163.255 lei, UAT Comuna Miroslava reușind să atragă suma maximă oferită pentru acestă linie de finanțare, între obiectivele urmărite fiind: creșterea sentimentului și a gradului de siguranță ale populației, ridicarea gradului de confort și a calității vieții, garantarea permanenței în funcționarea iluminatului public, dezvoltarea durabilă a sistemului de iluminat public, crearea unui mediu luminous conform normativelor și standardelor în vigoare și optimizarea consumului energetic. În urma implementării proiectului se estimează reducerea cu 70% a cheltuielilor cu energia pentru iluminatul public.

În cadrul proiectului de modernizare sunt incluse următoarele locații:

  • Brătuleni – străzile: Principală, Bisericii, Pârâului, Bahlui, Recea, Malduri;
  • Proselnici – strada Prof. Dumitru Pricop;
  • Cornești – strada Ciprian Porumbescu;
  • Valea Adâncă – străzile: Valea Adâncă, Tudor Neculai, Mircea Eliade;
  • Miroslava – străzile: Fundacul cu tei, Valea Miroslavei, Veronica Micle, Lacului, Constantin Langa, Fundac Horaita;
  • Valea Ursului – străzile: Codrilor, Aluniș, Primăverii, Sofia, Mărului;
  • Horpaz – străzile: Macului, Independenței;

Proiectul se va întinde pe o durată de 12 luni și va curprinde următoarele activități:

  • Înlocuirea a 354 de aparate de iluminat existente cu aparate de iluminat cu tehnologie LED;
  • Montarea a doua aparate de tip pietonal;
  • Implementarea unui sistem de telegestiune în aparatele de tip AIL-31 și a unui sistem de telegestiune în 31 de puncte de aprindere. Sistemul de telegestiune al iluminatului public are rolul de a monitoriza, comanda și controla de la distanță aparatele de iluminat, într-un mod facil, pentru a permite efectuarea de intervenții prompte în caz de defect, dar și reducerea costurilor aferente consumului de energie electrică și a mentenanței sistemului de iluminat public.
  • Implementarea unui sistem de dimare prin care să se regleze intensitatea luminii în funcție de trafic și de lumina naturală pentru optimizarea costurilor.

În momentul de față se elaborează proiectul tehnic, lucrările urmând a fi demarate după atribuirea proiectului prin licitație. Estimarea este că până la finalul anului să demareze și execuția propriu-zisă.

Descarcă comunicatul de presă de aici.

Source