Primăria Municipiului Timișoara a semnat contractul privind elaborarea Strategiei de Participare Publică a municipiului, acesta fiind unul dintre obiectivele planului local de acțiune pentru guvernare deschisă.
O echipă cu experiență la nivel național și internațional condusă de Oana Marinescu, consultant în comunicare strategică, va elabora strategia și va asigura pregătirea personalului din cadrul primăriei pentru aplicarea acesteia pe o perioadă de 5 ani.
Strategia de participare publică face parte din angajamentele asumate de către administrația locală prin Planul local de acțiune pentru guvernare deschisă 2022-2023, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 211 din 24.05.2022.
Rolul acestei strategii este de a îmbunătăți nivelul de participare și implicare al cetățenilor la deciziile pe care primăria le ia, precum și diversificarea modalităților prin care cetățenii se pot implica.
În urma elaborării strategiei de participare publică, va rezulta un plan de acțiune care va urmări, pe de-o parte, dezvoltarea competențelor interne (instrumente/procese/proceduri/formare pentru angajați), iar pe de altă parte, dezvoltarea mecanismelor pentru creșterea implicării civice a cetățenilor (consilii consultative, alte forme de reprezentativitate a unor grupuri, programe de educație civică etc.), mecanisme care vor fi adaptate realității existente.
OMA Vision și AIMS Timișoara sunt organizațiile care, împreună cu expertul în digitalizare și administrație publică Radu Puchiu, vor lucra la elaborarea strategiei de participare publică, într-un proces de co-creare, ce va implica actorii interesați de la nivel local, conform standardelor parteneriatului pentru Guvernare Deschisă (OGP) și ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).
AIMS Timișoara va asigura formarea profesională a angajaților primăriei pentru dezvoltarea competențelor de comunicare, dezbatere, de relaționare publică și mediere în activitatea de relaționare cu cetățenii. De asemenea, echipa municipalității va beneficia de formare profesională și pentru a acționa pentru punerea în aplicare a strategiei, în cadrul unui program de training ce va fi creat de Oana Marinescu în acest scop.
Despre echipa de experți:
Oana Marinescu are peste 27 de ani experiență în media și comunicare. A dezvoltat o gamă variată de proiecte menite să îmbunătățească transparența publică, comunicarea instituțională și participarea publică, atât în perioada în care a lucrat în administrație publică – ca Purtător de cuvânt al Guvernului (2005-2007) și Director General pentru Diplomație Publică al MAE (2008-2010) -, cât și în mediul privat. În calitate de consultant și fondator al OMA Vision, Oana Marinescu a dezvoltat o strategie în domeniul comunicării instituționale și al afacerilor publice, proiecte de participare publică și training-uri personalizate în România și Republica Moldova, urmărind consolidarea statului de drept și a democrației participative.
AIMS Timișoara are o experiență de 23 de ani în livrarea de programe de formare profesională; este chiar unul dintre pionierii din industria de training, executive search și consultanță din România, cu o experiență de aproape 30 de ani pe piața locală.
Radu Puchiu este consultant în politici publice, guvernare deschisă și transformare digitală, cu peste 10 ani experiență în administrație publică. A fost secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului responsabil cu coordonarea strategiilor și a politicilor publice în cadrul Centrului Guvernului (2012 – 2017) și Coordonator Național pentru Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă (Open Government Partnership – OGP), reprezentând România în Comitetul de coordonare al OGP.
Serviciul Comunicare
The post Timișoara va avea prima Strategie de Participare Publică first appeared on Primăria Municipiului Timișoara.
Source