Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a participat, joi, la o întâlnire cu reprezentanții Comisiei Europene (CE) pe tema proiectului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii.

Au mai participat secretarul de stat din cadrul Ministerului Culturii Demeter Andras, președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, precum și directorul Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, Simona Neumann. 

Întâlnirea a fost una programată, în pregătirea vizitei de monitorizare care va avea loc în iunie.

Primarul Timișoarei a prezentat un set de măsuri pe care municipalitatea le-a luat și le va lua în perioada imediat următoare pentru a debloca activitatea Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, cât și pentru recâștigarea încrederii în acest proiect. 

Primăria Timișoara are o strategie clară în ceea ce privește proiectul Timișoara Capitală Culturală 2023, strategie care este în curs de implementare. La elaborarea ei colaborează grupul de experți de la Insula 42 și Helianthus Research, format din Corina Șuteu (fost ministru al Culturii), Oana Radu și Raluca Iacob.  

Prima acțiune asumată este o schimbare radicală în organizarea și funcționarea Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, care va duce la relansarea programului cultural aflat în dificultate, inclusiv în contextul pandemiei Covid-19.

„În 2016, desemnarea Timișoarei drept Capitală Europeană a Culturii a creat multe emoții și energii creative. Din păcate, în timp, aceste energii s-au estompat și este nevoie de un restart.  Stagnarea în care se află asociația azi este cauzată de disfuncționalități majore: valul de demisii ale unor oameni valoroși, prevederi și proceduri statutare invalidate de instanță, lipsa unor proceduri transparente, precum și lipsa unui director artistic care să asigure implementarea viziunii artistice a programului cultural”, a declarat primarul Dominic Fritz.

„În ultimele luni am lucrat la o strategie care va duce la redeschiderea asociației spre comunitate și spre sectorul cultural. Obiectivul nostru este să redăm proiectul cetățenilor și astfel să creăm un entuziasm in jurul proiectului.

Doar prin modificarea radicală a organizării și a modului în care funcționează asociația, aceasta poate să recâștige încrederea timișorenilor. 

Primăria Timișoara va acorda tot sprijinul, însă condiționează acest suport de implementarea unor proceduri clare și transparente în cadrul asociației, alegerea unui director artistic și schimbări la nivel executiv”, a mai declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.  

Printre pașii planificați se numără: 

  • Completarea Consiliului Director al asociației prin nominalizarea unor noi membri și aprobarea lor într-o ședință AGA (mai)
  • Implementarea unor mecanisme clare și transparente de finanțare a asociației (iunie)
  • Deschiderea AGA pentru primirea de noi membri din rândul comunității timișorene (iunie-iulie)
  • Constituirea unei platforme colaborative pentru armonizarea finanțărilor publice și private în sprijinul TM2023 (iunie)
  • Formularea unui timeline probabil de proiecte pentru perioada 2022-2024 (septembrie)

Primăria Timișoara își reafirmă angajamentul său pentru finalizarea infrastructurii culturale în contextul anului 2023 și în acest sens a accelerat atât procesele privind finalizarea documentațiilor tehnice necesare, cât și lucrările deja demarate la obiectivele asumate prin dosarul de candidatură, cum ar fi: Centrul Multicultural Mărășești, fostele cinematografe „Dacia”, „Victoria” și „Studio”, Turnul de Apă din Iosefin, precum și MultipleXity, unde se așteaptă proiectul tehnic, iar apoi va fi demarată licitația de construcție. 

„Proiectul Timișoara 2023 este un catalizator al vieții culturale timișorene, parte dintr-o reformă amplă a ecosistemului cultural local, demarată prin înființarea Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara și inițierea unui nou regulament privind finanțările nerambursabile pentru cultură”, a mai transmis primarul Timișoarei. 

În contextul discuțiilor din spațiul public privind un risc de retragere a titlului, Dominic Fritz a dorit să clarifice acest aspect cu reprezentanții Comisiei Europene. 

Aceștia au afirmat că retragerea titlului nu s-a întâmplat în întreaga istorie a Capitalelor Culturale Europene și nu poate fi făcută de către Comisia Europeană, ci doar de către Ministerul Culturii din România care a desemnat orașul câștigător. 

Reprezentanții CE au subliniat că o asemenea decizie este extrem de improbabilă. 

Primăria Timișoara salută și reasumarea reală de către Ministerul Culturii a proiectului Timișoara Capitală Culturală și rolului său important în program.

Concluzia întâlnirii a fost că toate forțele responsabile au datoria să coopereze și să salveze proiectul care a stagnat timp de 5 ani. 

The post Timișoara Capitală Culturală Europeană merge mai departe cu implicarea comunității și a sectorului cultural first appeared on Primăria Municipiului Timișoara.

Source