20.11.2023

Primăria Timișoara a finalizat Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) pentru următorii șapte ani, care include Municipiul Timișoara și Zona Urbană Funcțională delimitată de localitățile Ghiroda, Moșnița Nouă, Giroc, Șag, Sânmihaiu Român, Săcălaz, Dudeștii Noi, Sânandrei, Dumbrăvița, Giarmata, Remetea Mare și Bucovăț.

Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Timișoara se află în consultare publică până în data de 29 noiembrie. Vă invităm să vă exprimați opinia la https://decidem.primariatm.ro/processes/sidu2023.

Conform noii strategii, misiunea Municipiului Timișoara, cu orizont de timp 2030, este să devină o metropolă europeană de referință, bazată pe inovație, sustenabilitate și multiculturalism, cu un accent pe dezvoltarea comunității locale și calitatea vieții.

Cei patru piloni pe care se bazează SIDU sunt :

  • – dezvoltarea sustenabilă orientată spre nevoile comunității locale,
  • – investiții bazate pe specializare inteligentă și cunoaștere,
  • – valorificarea capitalului turistic și cultural oferit de titlul de Capitală Europeană a Culturii,
  • – creșterea coridoarelor verzi-albastre astfel încât Timișoara să devină o metropolă neutră din punct de vedere climatic.

Obiectivele strategice ale SIDU vizează:

  • – creșterea calității vieții și a oportunităților de dezvoltare socială;
  • – dezvoltarea economică a municipiului Timișoara;
  • – dezvoltarea mobilității urbane în municipiul Timișoara și ZUF;
  • – dezvoltare durabilă ai municipiului și ai zonei sale urbane funcționale,;
  • – definirea identității municipiului Timișoara și consolidarea poziției acestuia drept lider național în sectorul cultural-turistic;
  • – construirea unui model de administrație publică locală ce își fundamentează politicile publice pe un proces deschis, în colaborare cu toți cetățenii săi.

Elaborarea SIDU Timișoara a fost un proces participativ, bazat pe consultarea și implicarea comunității și actorilor locali. Totodată, au fost identificați parteneri locali potențiali pentru implementarea strategiei, din cadrul administrației publice, mediului academic, mediului de afaceri, sectorului non-profit și alți specialiști.

SIDU va sta la baza finanțării proiectelor de dezvoltare urbană ale municipiului și zonei urbane funcționale. în contextul perioadei de programare 2021-2027, în strânsă corelare cu obiectivele strategice/politicile stabilite la nivel european și naţional.

Serviciul Comunicare

The post Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Timișoarei se află în consultare publică first appeared on Primăria Municipiului Timișoara.

Source