Întâlnire cu Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Attila Cseke

M-am întâlnit astăzi cu  Attila Cseke, Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, care face o vizită de lucru în județul Hunedoara, în  două întâlniri succesive, la sediul Prefecturii Județului Hunedoara și la Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, cu toți primarii din județ.

Discuțiile cu ministrul au atins următoarele teme:

  • Gradul de folosire a fondurilor guvernamentale pentru proiectele de dezvoltare a localităților
  • Modificarea Codului Administrativ în unele privințe, modificare ce va fi promovată de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. Primarii vor face propuneri în acest sens și le vor înainta Prefecturii.
  • Modificarea Legii Minelor, ca autoritățile locale să poată beneficia de sumele provenite din redevențe
  • Modificări la legile care reglementează activitatea arhitecților din structurile administrațiilor locale, pentru a scurta și eficientiza circuitele de avizare pentru proiectele de dezvoltare ale localităților
  • Prețurile de vânzare a apartamentelor din blocurile ANL care au crescut exponential sau  chiar s-au dublat. Acestea sunt locuințe pentru tineri și sociale și ne dorim să schimbăm modalitatea de calcul a prețurilor, ca să fie accesibile cumpărării în rate de către tineri. Prețurile vor fi readuse la nivelul anului 2019. Proiectul este pe circuitul de avizare.
  • PNDL 1 și PNDL 2, pe aceste programe s-a dat posibilitatea autorităților locale de suplimentare financiară pentru proiecte, pentru a ține pasul cu creșterea prețurilor în construcții.
  • Drumuri, apă și canalizare, introducerea gazului metan, domenii prioritare pentru actualul Guvern.

Personal am discutat cu domnul ministru despre finanțările pentru creșe si grădinițe. Prin PNRR (Programul Național de Redresare și Reziliență), Ministerul Dezvoltării va finanța construirea de creșe, pentru care în toate localitățile mari ale României există un deficit. Primăriile trebuie să depună solicitări rapid. Guvernul va finanța toate dotările: bucătarie, spălătorie, cabinet medical etc.  Autoritatea locală trebuie să pună la dispoziție doar terenul.

În concluzie a fost o întâlnire deosebit de utilă și vom face toate demersurile necesare pentru a accesa fondurile disponibile la nivelul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

Nicolae-Florin OANCEA

Primarul Municipiului Deva

Source