Dispare ruina din cartierul Gojdu! În locul ei, va funcționa un centru de zi pentru vârstnici

O clădire degradată, din cartierul Gojdu va fi transformată, până la sfârșitul anului 2023, într-un centru de zi pentru persoane vârstnice – care va avea ca principal scop prevenirea marginalizării acestei categorii de populație.

Imobilul (construcție și teren în suprafață de 347 de metri pătrați) este situat pe Aleea Muncii și a fost dat în administrarea Direcției de Asistență Socială Deva, în ședința extraordinară de miercuri, prin Hotărârea Consiliului Local Deva nr. 41/2022.

Până în toamna anului 2008, în acest imobil au funcționat, pe rând, două grădinițe care și-au încetat activitatea ca urmare a reducerii numărului de preșcolari.

De atunci, spațiul nu a mai fost solicitat de nicio unitate de învățământ din municipiu, iar Ministerul Educației a avizat schimbarea destinației spațiului – în spațiu destinat înființarii unui centru de zi pentru vârstnici, având în vedere numărul mare de persoane aparținând acestei categorii care locuiesc în zonă.

În prezent, clădirea se află în stare avansată de degradare. Ca atare, primul pas este pregătirea documentației tehnico-economice pentru reabilitarea acesteia.

Potrivit estimărilor, reabilitarea imobilului ar putea fi finalizată anul viitor. Noul centru de zi se va numi „Clubul Seniorilor 2″ și va funcționa într-un spațiu modernizat și amenajat cu toate funcțiunile necesare pentru a găzdui cât mai multe tipuri de activități și servicii sociale destinate persoanelor vârstnice – activități de socializare și petrecere a timpului liber (jocuri de șah, rummy, table, grupuri de discuții ori sărbătorirea zilelor de naștere), activități de organizare și implicare în viața comunității, terapii de sprijin, informare și consiliere psihologică și juridică etc.

În prezent, în municipiul Deva funcționează un singur centru de zi pentru persoane vârstnice – „Clubul Seniorilor” -, care este situat în Piața Unirii din centrul orașului.

Direcția de Asistență Socială Deva

Source