Ce lucrări de interes local vor efectua, în 2022, devenii care primesc ajutor social

Consilierii locali au aprobat, în ședința ordinară de la sfârșitul lunii ianuarie, Planul acțiunilor de interes local pe care le vor desfășura, în anul 2022, persoanele din municipiul Deva care beneficiază de ajutor social.
Conform documentului, principalele activități se axează pe întreținerea curățeniei în zonele verzi și parcurile din oraș, pe alei, la locurile de joacă pentru copii și la centrele sociale aflate în subordinea Direcției de Asistență Socială Deva, în incinta Cetății și în zona telecabinei, precum și în zonele verzi și spațiile comune care aparțin blocurilor de locuințe sociale.
Totodată, devenii care beneficiază de ajutor social vor participa la campania curățeniei de primăvară.
Acțiunile sau lucrările de interes local se desfășoară în cadrul Serviciului Public de Întreținere și Gospodărire Municipală Deva, având în vedere principalul obiect de activitate al acestuia.
Potrivit legii, pentru sumele acordate ca ajutor social, una sau mai multe persoane majore, apte de muncă, din familiile beneficiare au obligația să efectueze, lunar, acțiuni sau lucrări de interes local, fără a se depăși regimul normal de lucru.
Refuzul de a efectua orele de muncă atrage suspendarea ajutorului social.
Planul de acțiuni sau lucrări de interes local se aprobă în fiecare an, prin hotărâre a Consiliului Local și se afișează la sediul Direcției de Asistență Socială Deva.
În prezent, 76 de familii din municipiul Deva beneficiază de ajutor social, potrivit evidențelor Serviciului Evidență și Plată Beneficii de Asistență Socială din cadrul DAS Deva.
Suma acordată ca ajutor social depinde de numărul persoanelor dintr-o familie (ex.: 142 lei/lună – în cazul persoanei singure; 255 lei/lună – pentru familia cu 2 persoane; 357 lei/lună – pentru 3 persoane, în cazul unei familii cu 10 persoane ajungând la 710 lei/lună).
Ajutorul social se acordă conform Legii nr. 416/2001, actualizată, iar plata acestuia se face de către Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială Hunedoara, pe baza situațiilor transmise de DAS Deva.

Direcția de Asistență Socială Deva

Source