Comitetul Local Pentru Situații de Urgență al Comunei Jijila

                                                               

ATENȚIONARE!!!!!

            Având în vedere avertizările și prognozele meteorologice transmise de Administrația Națională de Meteorologie privind valul de căldură ce va cuprinde cea mai mare parte a țării, respectiv, temperaturi maxime ce se vor încadra în general între 33 și 40 de grade precum și cantități de precipitații reduse din această perioadă, care pot declanșa incendii de vegetație pe terenuri agricole, păduri și plantații din fondul forestier național, vă rugăm să respectați următoarele măsuri de prevenire a propagării incendiilor de vegetație:

  1. Să nu se utilizeze focul deschis pentru curățarea de vegetație ierboase, a pajiștilor și a terenurilor agricole de pe care s-au recoltat cereale, întrucât aceasta constituie, la acest moment, combustibil deosebit de inflamabil, iar incendiul astfel produs ar putea scăpa ușor de sub control.
  2. Cetățenii care își petrec timpul liber în mijlocul naturii prin folosirea grătarelor la marginea fondului forestier sau în alte zone sunt atenționați să respecte următoarele măsuri:

-Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este interzisă;

-Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în zonele de agrement se face numai în locuri special amenajate, în condiții și la distanțe de siguranță, care să nu permită propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații sau la alte vecinătăți. Se vor respecta următoarele distanțe de siguranță: 50 metri pană la păduri și lanuri de cereale, 40 metri până la locuri unde se află substanțe inflamabile și 10 metri pană la zone în care se află materiale combustibile;

-Monitorizarea permanentă a arderii, deoarece chiar și o rafală slabă de vânt ar putea modifica direcția focului, îndreptând flăcările spre vegetație sau transportând scânteile incandescente la distanțe mari;

-Supravegherea continuă a copiilor pentru a preveni jocul acestora cu focul;

-Asigurarea la locul arderii a mijloacelor de stingere (stingătoare, apă, etc);

-Menținerea curățeniei la locul de preparare al hranei, depozitarea ambalajelor, resturilor doar în locuri special amenajate, deoarece acestea pot contribui la propagarea incendiilor;

-Stingerea focului, cărbunilor încinși sau a jarului înainte de a pleca.

ÎN CAZUL PRODUCERII UNEI SITUAŢII DE URGENŢĂ

APELAŢI NUMĂRUL UNIC DE URGENŢĂ 112

Source