La solicitarea Primăriei Municipiului Timișoara, a fost constituită, prin Ordinul Prefectului nr. 167/16.03.2023, Comisia mixtă de verificare a pășunatului ilegal în zona Ovidiu Balea, pe amplasamentul perdelei forestiere a municipiului Timișoara.

Primăria Timișoara a sesizat faptul că în zona în care se efectuează lucrări de plantare pentru completarea centurii verzi a orașului, pe domeniul public al municipiului, se practică activități ilegale de pășunat, cu încălcarea normelor de siguranță igienico-sanitare, de mediu și veterinare.

Până în prezent, primăria, prin Direcția Poliției Locale, a efectuat acțiuni de control și a aplicat sancțiuni contravenționale. Problematica este, însă, una mai complexă, și vizează aspecte care intră în competența mai multor instituții. De aceea, a fost convocată această structură interinstituțională, pentru remedierea situației într-un mod unitar și eficient.

În urma deplasării la fața locului, s-a constatat faptul că pe domeniul public există turme de oi, pentru care supraveghetorii acestora nu au putut prezenta autorizația de pășunat. De asemenea, multe dintre aceste animale sunt neînregistrate, încălcând, astfel, normele sanitar-veterinare. În aceeași zonă, există și construcții improvizate și acumulări de deșeuri. Reprezentanții instituțiilor au consemnat neregulile identificate la fața locului, fiecare pe domeniul propriu de competență.

Deoarece proprietarii turmelor de animale nu au fost prezenți în teren la momentul efectuării controlului, au fost convocați la sediul DSVSA în cel mai scurt timp, pentru verificarea documentelor sanitar-veterinare. În baza constatărilor efectuate și a concluziilor controlului, Primăria Timișoara va iniția demersurile necesare pentru eliberarea domeniului public ocupat ilegal.

Prezența turmelor de animale pe acest amplasament, pe lângă aspectele de nerespectare a legalității și normelor de igienă și mediu, reprezintă un pericol și pentru puieții de arbori plantați în completarea perdelei forestiere. Respectăm munca voluntarilor și organizațiilor care au contribuit și continuă să se implice în realizarea unei centuri verzi a orașului și vom lua toate măsurile pentru protejarea acestei zone.

Din comisia mixtă fac parte reprezentanți ai Instituției Prefectului, Direcției Silvice, Gărzii de Mediu, Gărzii Forestiere, Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Inspectoratului de Poliție, Inspectoratului Județean de Jandarmi și Poliției Locale.

Serviciul Comunicare

The post Protejăm perdeaua forestieră a Timișoarei first appeared on Primăria Municipiului Timișoara.

Source