Orașul Comarnic este localitatea premierelor. Aici, pe vârful Plesuva a fost arborat pentru prima dată TRICOLORUL ROMÂNESC, la 29 iulie 1839, în vârful unui brad de 12 metri, doborât și apoi ridicat în ciuda vântului și a ploii de o mână de țărani și ciobani români în mijlocul cărora se găsea și francezul Jean Alexandre Vaillant, pe care Nicolae Iorga îl numea “merituosul prieten al Românilor”.
Momentul a marcat, astfel, pe veci localitatea noastră drept un punct crucial în stabilirea identității neamului românesc. Informația rezultă din mărturisirile francmasonului Jean Alexandre Vaillant, chemat și stabilit în Muntenia în 1830, profesor și director al „Colegiului Sf. Sava” din București, în perioada 1831-1834. Potrivit acestuia, tricolorul ar fi fluturat pentru prima dată în ziua de 29 iulie 1839, pe muntele Pleșuva (Comarnic – jud. Prahova). Astfel, arborarea de către Vaillant a tricolorului ca drapel al Principatelor este, poate, cea mai veche atestare documentară a acestui fapt.
La începutul secolul XIX, J.A. Vaillant străbate la pas aproape tot cuprinsul Prahovei. Călătoreste în aşezările importante ale judeţului: Ploieşti, Câmpina, Breaza, Comarnic, Posada, dar şi în zonele montane: Pleşuva, Florei, Păduchiosu, Vânturiş, Vârful cu Dor, Furnica, Gârbova, Caraiman, Omu. În cartea sa “La Roumanie – histoire, langue, literature, orographie, statistique; Peuples de la langue d’or – ardialines, vallaques et moldaves“, J.A.V., referitor la zona Comarnic, relatează cu exuberanţă, cu apreciere venerativă frumuseţea locurilor şi ospitalitatea oamenilor de aici.
183 de ani mai târziu – chiar în weekend-ul în care România a sărbătorit Ziua Drapelului Național și Ziua Națională a Iei (24-26 Iunie), la Comarnic s-a organizat în premieră „Festivalul Drapelului”, ocazie cu care pe vârful Pleșuva a fost arborat din nou tricolorul țării noastre, în semn de respect și dragoste de neam. Manifestarea culturală s-a derulat pe parcursul a trei zile și a reunit pe scena amplasată într-o locație mirifică: pășunea Mezdrea, situată la poalele muntelui Pleșuva, nume mari ale folclorului românesc și nu numai.
Vineri au încântat audiența Ionuț Dolănescu și soția sa, Doinița, Adela Dumitrache și Mândrele de la Ploiești, Elena Merișoreanu precum și o interpretă talentată din Câmpina – Diana Panait, în vreme ce momentul de deschidere a fost susținut de chitariștii Jessica Staicu și apoi Corala „Martha Bibescu” din Comarnic.
Sâmbătă – 25 Iunie 2022, spectacolul a debutat cu Orchestra Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești. La capitolul „surprize frumoase” includem prezența îndrăgitului interpret de muzică populară Gelu Voicu, sosit pentru prima oară la Comarnic.
Cel mai așteptat moment al zilei a fost arborarea Drapelului României, în acordurile Imnului României, cântate la nai de maestrul Nicolae Voiculeț. Soborul de preoți prezent la ceremonie a sfințit Tricolorul țării și a binecuvântat mulțimea prezentă, iar apoi drapelul a fost arborat pe un prim catarg amplasat pe pășunea Mezdrea.
Ulterior, reprezentanții autorităților locale, județene, ai Poliției și Jandarmeriei au urcat până pe cel mai înalt punct al orașului: Vârful Pleșuva, pentru a arbora și acolo Tricolorul României, la 183 ani distanță de momentul în care francezul Vaillant, însoțit de mai mulți tineri țărani și ciobani, urca pe muntele Pleșuva pentru a arbora drapelul național: „…ajunși în vârf, tăiem un brad tânăr de 12 m, îi atașăm drapelul tricolor al Principatelor și îl înălțăm cu tot vântul și ploaia. Acum este arborat, fâlfâie; îl salutăm cu strigăte de bucurie și urări de speranță în viitor…Da, fie ca timpul, fie ca stăpânul acestui domeniu, să respecte această emblemă a unei națiuni care vrea să renască și această națiune va renaște”. (J.A. Vaillant, La Romanie ou histoire, langue, littérature, orographie, statistique des peuples de la langue d’or, Ardialiens, Vallaques et Moldaves, résumés sous le nom de Romans, tome premier, éditeur Arthus Bertrand, Paris, 1844)
Tot sâmbătă – patru personalități sportive din Comarnic, cu rezultate remarcabile la nivel național și internațional și pentru care Imnul României a răsunat la festivitățile de premiere – au primit aprecierea muncii și rezultatelor lor și au devenit Cetățeni de Onoare ai orașului Comarnic! Este vorba despre Corina Mariana Drăgan (sanie și bob), Ion Stoica (bob), Marius Ene (biatlon) și Andrei Frusinoiu (Kaiac-canoe).
Iar concertul a continuat în forță cu recitaluri ale unor artiști îndrăgiți pe plaiurile prahovene: Florica Jinga, Alesis, Crina Matei și, bineînțeles, doamna muzicii populare românești – Irina Loghin. Dar și cu dansuri tradiționale puse în scenă de tinerii talentați de la Ansamblul „Floricica” din Comarnic.
Ultima zi a „Festivalului Drapelului”, un eveniment organizat în premieră pe meleaguri comărnicene și, din câte cunoaștem noi, singurul festival din țară dedicat Zilei Drapelului Național, a adus la Comarnic artiști precum Fuego, Ozana Barabancea sau Traian Frâncu, iar pe scenă au urcat și cei mai mici artiști comărniceni, de la Asociația „Centrul Cultural Comarnic 2016”, a Casei de Cultură. Am beneficiat din nou și de un moment surpriză: Ansamblul folcloric „Danubius” a venit tocmai de la Tulcea să ne performeze pe plaiurile comărnicene.
A fost o primă ediție de festival reușită, cu un public frumos și receptiv, cu oameni dedicați în spate și cu artiști îndrăgiți care s-au îndrăgostit iremediabil de Comarnic.
Vă așteptăm cu drag și la ediția de anul viitor!
Un material de Alina Bunghez