Primăria Timișoara contestă punctajul Ministerului Sănătății acordat proiectului noii Maternități din zona Balta Verde

Primăria Municipiului Timișoara contestă punctajul acordat de Ministerul Sănătății pentru noua Maternitate, în vederea obținerii de fonduri nerambursabile prin Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR) – Componenta C12 Sănătate – I.2. În urma evaluării proiectelor, Maternitatea nouă a primit un punctaj de 60 de puncte din 100, deși, conform estimărilor interne ale aparatului de specialitate, aceasta ar fi trebui să fie de cel puțin 69. Punctajul estimat ar fi încadrat proiectul noii Maternități pe lista de proiecte care să primească finanțare.

„Facem următorul pas firesc în această procedură și depunem contestație. Solicităm reevaluarea proiectului, pentru că avem un proiect matur, îndeplinim criteriile de evaluare și nu este deloc clar unde am fost depunctați. Ministerul Sănătății nu ne-a dat o motivare a punctajului și asta ne ridică niște semne de întrebare. Pentru că, totuși, vorbim de fonduri publice, care vin de la Comisia Europeană și trebuie să existe o transparență a alocării acestor bani. Sunt sigur că Ministerul Sănătății are fie opțiunea suplimentării fondurilor, fie un fond de urgență pentru contestații, așa cum ar fi normal în cazul în care există contestații întemeiate. De asemenea, mă aștept ca această contestație a noastră să fie evaluată de o altă comisie, dacă se poate independentă politic și de Ministerul Sănătății”, transmite primarul Dominic Fritz.

Până în data de 20 ianuarie 2023, Primăria nu a primit raportul evaluării, deși termenul de depunere al contestațiilor este 26 ianuarie. Echipele Primăriei pregătesc contestația, care va fi depusă la începutul săptămânii viitoare. Proiectele câștigătoare au fost anunțate în dimineața datei de 11 ianuarie, printr-o conferință de presă, deși rezultatele finale au fost raportate pe platforma dedicată PNRR doar în seara zilei respective. În momentul conferinței de presă a Ministerului, echipele din cadrul Primăriei, împreună cu proiectantul, încă pregăteau răspunsurile pentru cererile de clarificări pe care le-a cerut Ministerul Sănătății.

Reamintim că proiectul pentru construcția unei Maternități noi în zona Balta Verde are autorizație de construire emisă, fiind posibilă lansarea licitației de execuție. Costul de realizare al investiției este de 683.636.275,88 lei (fără TVA), echivalentul a 138.161.370,20 euro (fără TVA). Din cauza acestui cost ridicat, investiția nu poate fi susținută doar din bugetul local, fiind necesară accesarea unei finanțări naționale sau europene.

Serviciul Comunicare

The post Primăria Timișoara contestă punctajul Ministerului Sănătății acordat proiectului noii Maternități din zona Balta Verde first appeared on Primăria Municipiului Timișoara.

Source