Primăria Timișoara a semnat contractul de finanțare pentru Traseul Muzeal al Revoluției din 1989

Viceprimarul Ruben Lațcău a semnat astăzi contractul pentru finanțare pentru proiectul de investiții „Memorialul (Traseul) Revoluției din 1989 în Timișoara” într-un eveniment organizatla București de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

„Mă bucur că de azi avem finanțarea asigurată pentru un proiect-simbol pentru Timișoara: Traseul Revoluției. Păstrăm memoria vie a celui mai important moment din istoria noastră contemporană, cel care ne-a deschis drumul spre libertate, democrație și apartenența la familia europeană. Evenimente, emoții, oameni și mesajul lui Decembrie 1989 vor fi din nou prezente pe străzile Timișoarei, prin acest proiect unic de păstrare și punere în valoare a istoriei noastre. Este datoria noastră să ne asigurăm că generațiile prezente și viitoare nu vor uita”, transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Mai multe puncte emblematice ale Revoluție vor trece prin diverse intervenții urbanistice: Piața Maria, Podul Traian, Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Sf. Gheorghe, Prefectura, zona Băile Neptun, Cimitirul Eroilor și Calea Martirilor. Cu ajutorul tehnologiilor de realitate augmentată și realitate virtuală, timișorenii și turiștii vor putea retrăi atmosfera acelor zile.

Patrimoniul cultural al orașului va fi de asemenea valorificat din punct de vedere turistic, printr-o semnalistică modernă, crearea unei aplicații dedicate vizitatorilor și digitalizarea locațiilor incluse în traseu.

Proiectul prevede și  modernizarea pavajelor pentru a accesibiliza spațiul pentru toată lumea, prin iluminat public diferențiat, marcaj tactic, signaletică sonoră și borduri la nivel cu carosabilul. Mobilierul urban și marcajele vizuale vor avea un concept unitar pentru toate locațiile.

Caracterul locului va fi conservat și valorificat, iar pentru două zone (Piața Maria și Consiliul Județean) vor fi realizate studii de iluminat public complete și vor fi propuse soluții de iluminat ambiental. Tehnologia trece în prim-plan prin acest proiect.

Valoarea contractului de finanțare este de 4,5 milioane de euro, respectiv 22,3 milioane de lei. Acesta este al doilea contract de finanțare prin fonduri PNRR semnat de Primăria Municipiului Timișoara.

Serviciul Comunicare

The post Primăria Timișoara a semnat contractul de finanțare pentru Traseul Muzeal al Revoluției din 1989 first appeared on Primăria Municipiului Timișoara.

Source