Primăria Municipiului Timișoara marchează Săptămâna Mondială a Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă prin două evenimente importante: lansarea portalului de open data a Timișoarei și un eveniment de prezentare a viziunii municipalității în ceea ce privește viitoarele proiecte în domeniul guvernării deschise.

O guvernare deschisă înseamnă o guvernare participativă prin împuternicirea cetățeanului, asigurarea transparenței prin date deschise instrumentate cu tehnologie, care ajută în lupta împotriva corupției,

Primăria Timișoara și noua conducere au dovedit că sunt deja un partener important în acest demers pentru o guvernare deschisă prin mai multe inițiative care au creat o mai mare transparență a actului decizional (https://transparenta.primariatm.ro/plati , Proiect de buget pentru Timișoara 2021), ori au jucat rol de pivot între medici și comunitate (Oxigen pentru Timișoara (primariatm.ro), și au clădit bazele guvernării participative prin cooptarea cetățenilor în consiliile de administrație a școlilor din oraș (Facem echipă pentru educație).

La nivel mondial există aproximativ 80 de orașe care își asumă viziunea Open Government Partnership, iar în România doar două: Iași și Timișoara. Timișoara a aderat în 2020 la acest parteneriat, fiind una dintre primele decizii semnate de primarul Dominic Fritz. 

Astfel, cu ocazia marcării Săptămânii Mondiale a Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă, Primăria Timișoara lansează portalul de open data al Timișoarei. 

Acesta va agrega date deschise despre Timișoara, de la calitatea mediului (aer, apă, fonic, electromagnetic), date despre impactul COVID-19 și vaccinare, până la date demografice (nașteri/decese, structura etnică, distribuția populației pe religii), date economice (evoluția pe sectoare) și infrastructură în domeniile educației, culturii și sănătății.

Aceste date pot fi folosite de către oricine pentru a analiza comportamente și evoluții, pentru a identifica probleme și oportunități și apoi a propune soluții de îmbunătățire care aduc valoare adăugată în economisirea de resurse, de timp sau în domeniul protecției mediului.

Lansarea portalului va avea loc joi, 20 mai, de la ora 17, ocazie cu care pe pagina de Facebook a Primăriei Municipiului Timișoara va avea loc un dialog între actorii locali despre valoarea unei platforme de date deschise într-o comunitatea activă a unui oraș în plină dezvoltare. Invitați sunt:

Larisa Panait, consilier în cadrul Secretariatului General al Guvernului

Costin Bleotu, membru în board-ul BANAT IT

Dan Bugariu, președintele Asociației Smartcity

Mihai Lisețchi, director executiv AID-ONG

Discuția va fi moderată de Val Mureșan, consilier personal al primarului pe transformare digitală & smartcity.

De asemenea, vineri, 21 mai, de la ora 16, va avea loc un eveniment de prezentare ce va fi transmis live pe pagina de Facebook a Primăriei Timișoara în cadrul căruia vor fi expuse acțiunile în derulare ale primăriei privind guvernarea deschisă, proiectele viitoare privind guvernarea deschisă în baza unui plan local de acțiune, precum și cum vor fi realizate aceste proiecte.

Vor participa:  

Larisa Panait, OGP national, consilier al secretariatului general al guvernului

Vlad Boldura, consilier local

Dan Diaconu, consilier local

Radu Toanca, consilier local

Val Muresan, consilierul personal primarului pe transformare digitală & smartcity.

Mai multe info aici: http://ogp.gov.ro/nou/ogw/ și https://www.opengovweek.org/.

Direcția Comunicare-Relaționare

The post Primăria lansează primul portal open data al Timișoarei first appeared on Primăria Municipiului Timișoara.

Source