Liceul „Simion Stolnicu” din Comarnic a implementat în perioada septembrie-octombrie 2021, în parteneriat cu Primăria orașului Comarnic, proiectul  educațional local „Educația – unitate și solidaritate”, cu tema „Jocurile Olimpice: prietenie, respect, excelență!”.

         În contextul desfășurării recente a Jocurilor celei de-a XXXII-a Olimpiade de la Tokyo 2020, profesorii din oraș au considerat oportună desfășurarea proiectului „Educația – unitate și solidaritate!” la care au fost invitați pasionați în arta frumosului, literaturii, culturii sportive, în perioada: 15 septembrie – 15 octombrie 2021.  

         Tema proiectului, inițiat de prof. Piciorea Ancuța, a fost inspirată de spiritul olimpic, generator de valori, ce conduce la cunoaştere, prietenie, loialitate, cunoaşterea acestei lumi, a valorilor spirituale şi îi dă o semnificaţie superioară. Proiectul „Jocurile Olimpice – prietenie, respect, excelență!” a avut ca scop pregătirea copiilor pentru integrarea şi promovarea unei societăţi libere, tolerante şi juste.

Printre obiectivele proiectului s-au numărat :

  • Promovarea valorilor culturale;
  • Dezvoltarea aptitudinilor literare și a înclinațiilor artistice;
  • Auto-organizarea învățării cu sprijinul cadrelor didactice;
  • Dezvoltarea spiritului civic;
  • Însușirea valorilor etice și morale.

Iar ideea a fost bine receptată de elevi și dascăli deopotrivă. Au participat copii și tineri de la clasele I până la clasa a XII-a, iar fiecare participant a avut de prezentat o lucrare proprie: (poezie, compunere, cronica/reportaj sportiv – maxim o pagina A4 sau desen – A4) care a abordat, sub aspect tematic, spiritul olimpic sau valori ale olimpismului: prietenie, respect, excelență, fair-play, bucuria aflată în efort sau echilibrul corp-minte.

De evaluarea lucrărilor s-a ocupat un juriu de specialitate, format din membri ai echipei de proiect și ai autorităților locale, pentru care au contat originalitatea, estetica lucrărilor, caligrafia dar și punctuația corectă.

Nu mai puțin de 114 elevi s-au înscris în acest proiect educațional, iar pentru juriu, misiunea delimitării lucrărilor nu a fost una ușoară. În cele din urmă, au reușit să evalueze munca celor înscriși în proiect, iar la final au acordat 16 premii I, 14 locul II, 20 de premii III și 64 diplome de participare.

Proiectul „Educația – unitate și solidaritate!” și-a propus implicarea activă a elevului în actul educativ, colaborarea strânsă elevi – cadre didactice – familie, învățarea și adaptarea împreună la noile circumstanțe, responsabilizarea în ceea ce privește regulile în situația epidemiologică actuală, prietenia, autodepășirea.

Numărul mare de participanți și calitatea lucrărilor înscrise au fost dovada certă că proiectul și-a atins obiectivele și că interesul pentru astfel de  activități este ridicat în rândul elevilor comărniceni.

În perioada următoare, cele mai apreciate lucrari vor fi reunite în cadrul unei prezentări publice.

Alina Bunghez

Source