Prețul pentru abonații Colterm rămâne neschimbat. Primăria Timișoara va mări subvenția anuală cu 32 de milioane de lei

Consilierii locali timișoreni au decis, joi, ca prețul pentru abonații Colterm să rămână neschimbat, deși costul de facturare a fost mărit cu 18%, pentru a acoperi inflația din 2022.

„Știu că a fost o dezbatere și în spațiul public despre cât pot suporta abonații Colterm și cât putem susține de la bugetul local. Am discutat cu foarte mulți abonați Colterm în ultimele săptămâni că suntem într-o situație cu totul excepțională, cu o inflație scăpată de sub control, cu oameni care aleg fie să plătească factura la curent, fie să cumpere mâncare, și ar fi nedrept să creștem prețul cu 18% pentru populație. Eu cred că pentru o perioadă măcar, trebuie să subvenționăm această creștere și să ne asumăm acest impact bugetar, tocmai pentru că suntem într-o situație dificilă”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz, înainte de vot.

Amendamentul ca întreaga creștere să fie suportată din bugetul local a fost adoptat cu 19 voturi „pentru”, iar întreg proiectul de HCL a fost aprobat cu 22 de voturi „pentru”.

Astfel, noul preț de producție a termoficării a fost ajustat cu nivelul inflației de la 715,35 de lei, la 847,61 lei/MWh (fără TVA). Din acesta, aproximativ 500 de lei/Mwh va fi acoperit de Primăria Municipiului Timișoara, din bugetul local, iar prețul plătit de clienții Colterm va rămâne neschimbat: aproximativ 347 de lei/Mwh.

Vă reamintim că în acest an, prin subvenții și plata pentru pierderi tehnologice, Primăria Municipiului Timișoara a susținut Colterm cu peste 150 de milioane de lei, o sumă record în istoria companiei. Cu acești bani, Colterm a reușit să plătească atât facturile curente, cât și să se pregătească pentru iarnă, având la începutul sezonului rece rezerve de materii prime pentru a funcționa timp de o lună în cazul extrem de improbabil în care transporturile de cărbune sau furnizarea de gaz ar fi afectate. Totodată, Primăria Timișoara mai plătește în prezent și o garanție dată furnizorului de gaz de către administrația precedentă, pentru facturi de gaz din 2014, în valoare totală de peste 70 de milioane lei. 

Serviciul Comunicare

The post Prețul pentru abonații Colterm rămâne neschimbat. Primăria Timișoara va mări subvenția anuală cu 32 de milioane de lei first appeared on Primăria Municipiului Timișoara.

Source