Scenariu verde pentru elevi și măsuri de relaxare la Comarnic

Mijlocul lunii mai vine nu doar cu zile călduroase, ci și cu vești bune în  contextul pandemiei de coronavirus care ne-a afectat pe toți de un an și ceva încoace.

Pe 15 mai 2021 au intrat în vigoare o serie de măsuri de relaxare îndelung așteptate de întreaga populație a României. Vestea bună este dublată la Comarnic de o rată scăzută de infectare cu Covid-19, 0,51/mia de locuitori, rată ce face posibilă funcționarea școlilor după un scenariu verde, cu prezența fizică a tuturor elevilor și preșcolarilor, cel puțin până vineri, 21 mai 2021. Motiv de mare fericire, în special pentru elevii claselor V-VII și IX-XI, cei care au petrecut cel mai mult timp la cursurile online de la începutul anului școlar încoace și se resimt acum, vizibil afectați de lipsa de socializare din ultimul an și, cel mai probabil, dovedind carențe serioase în asimilarea materiei școlare. Cine ar fi crezut că elevii se vor bucura atât de mult, la un moment dat, să vină la școală, în detrimentul orelor petrecute acasă, pe telefon sau laptop.   

Cât despre măsurile de relaxare, acestea nu pot decât să ne bucure pe noi toți, să ne dea speranța unei vieți reintrate pe făgașul normal – cel de dinainte de criza medicală. Pericolul nu este, însă, complet eliminat. Nici pe departe. Totul depinde de comportamentul social al fiecăruia dintre noi, de măsura mai mare sau mai mică în care vom „lăsa garda jos” în fața virusului și de responsabilitatea cu care vom trata aceste măsuri de relaxare anunțate de autorități.

Astfel, începând cu data de 15.05.2021 se propune permiterea desfășurării programului cu publicul, în intervalul orar 5:00-24:00, a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor în interiorul clădirilor, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori” – a propus Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Prelungirea programului restaurantelor este posibilă în condițiile în care se ridică și caratina de noapte de la 15 mai. „Începând cu data de 15.05.2021 se propune eliminarea interdicției de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în toate localitățile, precum și a restricțiilor privind programul operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private” – prevede hotărârea CNSU nr. 29 din 14.05.2021, adoptată vineri seara în ședința de guvern.

„Se elimină restricțiile referitoare la portul măștii în spații deschise neaglomerate, urmând ca restricțiile să fie aplicate în continuare în spații publice (închise), piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locuri de muncă”, a mai anunțat premierul României.

Deocamdată, până la 31 mai, este menținută interdicția organizării de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) în spații deschise.

Însă, începând cu data de 1 iunie 2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) în spații deschise va fi permisă cu participarea a maximum 70 de persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

 

Un material de Alina Bunghez

Source