Prima zi a primăverii – calendaristice, dacă nu meteorologice – a adus bucurie pe fețele doamnelor și domnișoarelor din Comarnic. În vremuri triste, marcate de războiul care afectează în aceste zile Ucraina, primarul Sorin Popa a ținut să marcheze sosirea primăverii printr-un gest simbolic, dăruind un mărțișor tuturor reprezentantelor sexului frumos din localitate.

Mărţişorul, triumful primăverii asupra iernii, obiectul cu şnur alb şi roşu este un simbol al reînnoirii timpului şi al renaşterii naturii. În 2017, Mărţişorul a fost acceptat pentru a fi inclus în lista reprezentantivă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanităţii. Decizia a fost luată în cadrul sesiunii Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial de la Jeju, Coreea de Sud.

Mărţişorul este un obicei specific românesc, pe care nu îl regăsim la alte popoare. În timp, tradiţia mărţişorului a fost preluată şi de alte populaţii de la sud de Dunăre. Obiceiul dăruirii mărţişorului este moştenit de la daci şi romani şi îşi are originea în credinţele şi practicile agrare.

Mărţişor, numele popular al lunii martie, este de origine latină – Martius. După vechiul calendar roman, 1 martie era prima zi din an, în care se celebra Matronalia. În această zi aveau loc serbările lui Marte – zeul forţelor naturii, al primăverii şi agriculturii, ocrotitor al câmpului şi turmelor. Se pare că sărbătoarea romană a matronaliilor s-a suprapus în spaţiul românesc peste echivalentul local al acesteia, Baba Dochia, personaj tradiţional care îşi are originea în vechiul cult al Marii Mame.

Mărţişorul în vechime

Primele mărturii ale existenţei mărţişorului în spaţiul românesc sunt mai vechi de 8.000 de ani, după cum au relevat săpăturile arheologice. Primele mărţişoare găsite erau pietre mici de râu vopsite în alb şi roşu, înşirate pe aţă, care se pare că se purtau la gât. Culoarea roşie semnifica focul, sângele şi soarele şi era atribuită femeii – deci vieţii. Albul, semnificând albul norilor şi limpezimea apelor era asociat cu înţelepciunea masculină. Şnurul mărţişorului semnifica tocmai împletirea inseparabilă a celor două principii, feminin şi masculin.

Flori pentru doamne

La câteva zile distanță, luna în care sărbătorim femeile din întreaga țară a continuat cu Ziua Internațională a Femeii. De această data, doamnele și domnișoarele din Comarnic au fost întâmpinate de edilii locali cu flori gingașe de primăvară, în semn de respect pentru grija pe care acestea ne-o poartă zi de zi, pentru bunătatea lor și pentru atenția cu care ne planifică pașii în viață, din copilărie și până la maturitate. Gestul a fost primit cu zâmbete largi și seninătate de către doamne, care ne-au urat la rândul lor toate cele bune, sănătate și putere de muncă.

Tot în spiritul lunii dedicate femeii și, cu predilecție, mamelor din întreaga lume, Asociația Centrul Cultural Comarnic organizează Vineri, 11 martie 2022,în parteneriat cu primăria orașului, spectacolul „Pentru tine, dragă mama!”, ce va avea loc la Casa de Cultura. La eveniment mamele din public vor fi privilegiatele zilei. 

Primăvara a început, așadar, cu bine. Ce va aduce însă, rămâne de văzut. Sperăm, cum e normal, la pace și înțelegere.

 

Alina Bunghez

Source