Lucrările de modernizare la Galeria de Artă a A muzeului Țării Oașului sunt în plină desfășurare și vizează lucrări de amploare care se vor întinde pe o perioadă de câteva luni.

Modernizarea clădirii Muzeului Țării Oașului, respectiv a Galeriei de Arta, este un proiect important în domeniul cultural al orașului Negrești-Oaș și bineînțeles al județului Satu Mare . Prin transpunerea în practică a acestui proiect, negreștenii vor avea parte de un muzeu modern, de o expoziție etnografică permanentă, unde vom putea expune cu mândrie patrimoniul valoros al muzeului, și al nostru, al negreștenilor, cu facilități de ultimă oră, așa cum există în toate marile orașe ale Europei.

Scopul principal al investiției este amenajarea etajului I al corpului vechi (an constructie 1984), astfel încât să găzduiască expoziția etnografică permanentă a Muzeului Țării Oașului. De asemenea în urma implementării investiției, clădirea va fi recompartimentată și adaptată nevoilor persoanelor cu dizabilități și va fi conformată cerințelor privind securitatea la incendiu.

Recompartimentarea și finisarea spațiilor de la etajului I se va face astfel încât să găzduiască expoziția etnografică permanentă a muzeului. Conceptul de amenajare a expoziției de la etajul I este de creare a unei suite de spații care vor face vizitatorii părtași la scene din evenimentele importante ale anului, așa cum sunt ele sărbătorite în Țara Oașului, desfășurate în interior și în exterior, prezentate în ordinea cronologică a anotimpurilor.

Conceptul traseu este format din următoarele tematici:

  • Interior de casă tradițională – reconstituirea interiorului cu tot ce cuprindea el, mobilier, obiecte, vatră, patul cu colibă, leagăn copil, stergare și blide, ladă de zestre, port tradițional oșenesc, ancadramente specifice
  • (Primăvara) Paștele cu pridvorul de biserică, toacă și troiță (exterior)
  • Mobila Țânțas, cărti vechi (interior), biroul original
  • (Vara) Împletitul miresei și Cusutul steagului – interior de casă (interior)
  • Roata feciorilor cu stergar și carul cu miri (exterior)
  • (Toamna) Târg de obiecte agrare, lemn, textile și ceramică (exterior)
  • Atelierul olarului (interior) – roată de olar, malaxor, râșniță culori, obiecte de ceramică
  • Șezătoarea (interior casa) – roată de tors, sucală, fus,caier, laiță
  • Tinda casei cu cuptor – elemente specifice tindei oșenești
  • (Iarna) Pridvor de casă cu colindători și sanie
  • Sala proiecții – încapere cu rol multifuncțional este destinată diferitelor activități desfășurate în cadrul muzeului.

Pentru implementarea proiectului s-au realizat lucrări de decopertare a tuturor finisajelor pe pereții existenți, pardoseli și tavane, demolări parțiale sau totale de pereți, consolidarea plăcii peste etajul I, ignifugarea și termoizolarea acesteia cu un strat de 10 cm de vată bazaltică, realizarea puțului de lift din diafragme de beton armat și zidărie de cărămidă, instalații sanitare, electrice și de ventilație integral la etajul 1, parțial la parter, inclusiv instalația de încălzire prin pardoseală la etajul 1, șape și tencuieli, reabilitarea accesului principal și construirea rampei pentru persoane cu dizabilități.

Valoarea totală a proiectului se ridică la 6,8 milioane de lei.

Source