Pe un soare dogoritor de vară autentică, zeci de locuitori ai oraşului Comarnic şi-au celebrat eroii Joi, 2 iunie 2022,  în cadrul unei ceremonii oficiale ce a avut loc la Biserica „Sf. Nicolae” din cartierul Vatra Sat. În fiecare an, în zi de mare sărbătoare: „Înălţarea Domnului”, autorităţile locale se întâlnesc cu cetăţenii, cu membrii clerului din localitate şi cu cei ai sistemului de învăţământ, pentru a onora memoria eroilor neamului românesc. De altfel, slujbe de comemorare au avut loc la bisericile din toate cartierele orașului, adunând laolaltă sute de persoane venite să îi comemoreze pe străbunii care au trecut la Domnul în urma luptelor din cele două războaie mondiale. Iar reprezentanții autorităților locale au depus coroane de flori la monumentele ridicate în cinstea eroilor comărniceni.

Este un prilej de aducere aminte şi de rugăciune pentru sufletele celor ce şi-au dat viaţa pentru ca noi să putem, astăzi, să călcăm liberi pe acest pământ. Iar pentru a le onora sacrificiul aşa cum se cuvine, zeci de elevi şi tineri au susţinut un program cultural-artistic de mare însemnătate pentru comunitate. Nu au trăit astfel de vremuri de răstriște și suferință națională: război, foamete, pierderi de vieți omenești, de pământ și identitate. Iar asta doar datorită celor care, în clipa cea mai importantă, au ales sacrificiul suprem…și-au dat viața pentru ca urmașii lor, copiii de astăzi, să nu mai fie nevoiți să îndure suferința și oprimarea. Pentru aceste fapte de vitejie, noi suntem cel puțin datori astăzi să onorăm memoria eroilor, să nu le uităm jertfa și nici motivul pentru care au luptat.

Și, deși au aflat despre faptele eroice ale străbunilor lor doar din amintirile familiei sau din cărțile de istorie, copiii au recitat și au cântat în cinstea eroilor români purtând parcă același foc în suflet, aceleași simțăminte și dureri. Ne-au demonstrat astfel că știu să le onoreze memoria și să le facă sacrificiul cunoscut lumii întregi.

Cinste eroilor neamului și cinste urmașilor lor!

 

Alina Bunghez

Source