O nouă ediție a Festivalului Național de Folclor pastoral „Cheile Oltețului” 2023 va avea loc pe 19 iulie.

Organizat într-o zonă cunoscută pentru zestrea spirituală moștenită de generații de păstrători și purtători de folclor, festivalul organizat sub formă de concurs de interpretare este deschis tinerilor interpreți ai cântecului popular românesc din întreaga țară. Specificul acestui festival concurs este repertoriul muzical exclusiv pastoral, ceea ce asigură ineditul și primatul acestui festival în contextul festivalurilor naționale de profil.

Festivalul concurs se va desfășura în data de 19 iulie începând cu ora 19.00, pe scena din Vatra Târgului Polovragi. Regulamentul Festivalului şi Fișa de înscriere se află postate pe www.polovragii.ro și pe www.traditiigorj.ro. Cei interesați să participe vor trimite fișa de înscriere și partiturile pe adresa de mail [email protected], până la data de 14 iulie.

Printre organizatori se numără:

  • Consiliul Județean Gorj,
  • Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj,
  • Ansamblul Artistic Profesionist ”Doina Gorjului”,
  • Primăria şi Consiliul Local Polovragi,
  • ADLPC Polovragi.

Condiții de participare

Vor fi selectaţi concurenţi din rândul participanţilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 35 ani, ce au obligaţia de a completa pentru înscriere o fişă de participare. Concursul se desfășoară pe două secțiuni, soliști vocali și soliști instrumentiști. Pot participa interpreți amatori ai folclorului muzical din toate zonele etnofolclorice românești.

Nu pot participa artiști consacrați sau profesioniști. Ordinea de intrare în concurs se va face conform calendarului stabilit de juriu. Concurenții trebuie să aibă pregătite cel puțin trei-cinci piese, fiind la latitudinea juriului dacă acestora li se vor solicita și altele decât cele prezentate. În acest caz concurentul va comunica prin fișa de înscriere noile piese, specificându-se tipul de acompaniament propus.

Concurenții vor purta și costumul popular specific zonei pe care o reprezintă. Festivalul Folcloric „Cheile Oltețului”, se va desfășura pe scena din Vatra Târgului Polovragi. Juriul concursului va fi alcătuit din personalități din domeniul cercetării și interpretării folclorului românesc, precum și reprezentanți ai Consiliului Județean Gorj, ai Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și ai Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului”. Ierarhizarea concurenților se va face în funcție de criteriile de evaluare: calitatea interpretării, autenticitatea repertoriului, valoarea artistică a pieselor interpretate în concurs, autenticitatea costumului popular, prezența scenică. Juriul va avea și un secretar, fără drept de vot, numit din rândul echipei de proiect.

 
sursa: https://www.gds.ro/Local/Gorj/2023-07-06/festivalul-national-de-folclor-pastoral-cheile-oltetului-la-polovragi/

Source