Demersuri pentru înfrățirea cu orașul Ștefan Vodă din Republica Moldova

Luni, 12 aprilie 2021, Primarul Cristi Valentin Misăilă a avut o întrevedere on-line cu Vladislav Mihail Cociu și Olga Luchian, Primarul și viceprimarul orașului Ștefan Vodă din Republica Moldova. În cadrul discuțiilor, au fost atinse teme diverse, de la cultură la educație, concluzia fiind că există puncte comune, care apropie cele două orașe. Mai mult decât atât, Primarul Cociu a spus că „indiferent de cum se va finaliza procedura de înfrățire, avem suficiente motive pentru a demara împreună proiecte transfrontaliere, astfel încât copiii și elevii din cele două orașe să aibă oportunitatea de a face lucruri importante pe viitor”.
De asemenea, Primarul Cociu a rememorat faptul că amintiri frumoase îl leagă de Focșaniul anilor ’90, când, student fiind, a vizitat orașul nostru, care i-a lăsat o impresie plăcută, la fel ca și oamenii acestor locuri. Cu o experiență considerabilă în administrație, ca fost primar de comună timp de 17 ani și Președinte al Asociației Primarilor din Republica Moldova, edilul Cociu a găsit în Primarul Misăilă un partener de dialog deschis la o colaborare, care să reprezinte calea spre o înfrățire între cele două orașe. În acest context, omologul moldovean a și adresat Primarului Municipiului Focșani invitația de a vizita orașul de peste Prut, în fruntea unei delegații oficiale, în perioada următoare Sfintelor Sărbători Pascale.
Mai mult chiar, coincidențele sunt cu atât mai plăcute cu cât știm cu toții că Ștefan cel Mare și Sfânt este ocrotitorul Municipiului Focșani, iar orașul moldovean poartă numele marelui voievod. De altfel, an de an, Sărbătoarea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, aniversată pe data de 2 iulie, este organizată premergător Zilelor Municipiului Focșani, eveniment de marcă apreciat de toți partenerii interni și internaționali ai orașului nostru.
La finalul discuțiilor, Primarul Misăilă a declarat că a primit cu bucurie propunerea fraților moldoveni, „care poate fi o oportunitate extraordinară, atât pentru administrațiile locale, cât mai ales pentru cetățenii din cele două orașe.”
Reamintim faptul că Municipiul Focșani este deja înfrățit cu orașele Majdanpek din Serbia și Tivoli din Italia, la care se adaugă legături oficiale cu localități din Franța sau Olanda. Din păcate, pandemia de Covid-19 a forțat suspendarea tuturor acestor colaborări internaționale, pe care sperăm să le reluăm imediat ce condițiile medicale vor permite acest lucru.

Biroul de presă al Municipiului Focșani

Source