De 1 Decembrie, Primarul Municipiului Focșani a propus înfrățirea cu Cernăuți, Ucraina

De Ziua Națională a României, Primarul Municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă a transmis Primarului din Cernăuți, Ucraina, Roman Klichuk o scrisoare prin care exprimă intenția de înfrățire a celor două Orașe ale Unirii.

”Pornind de la realitatea că în Cernăuţi se afla cea mai importantă comunitate a românilor din Ucraina, precum și sediul unor importante asociaţii ale românilor, care au lucrat cu perseverenţă în direcţia menţinerii identităţii culturale a românilor din Bucovina de Nord noi, reprezentanții Municipiului Focșani dorim să vă transmitem salutări cordiale.

Știți că, din perspectiva faptului că Focșani este un Oraș al Unirii, am derulat în ultimii ani proiecte prin care am încurajat interacțiunea cu copiii și tinerii din Cernăuți pentru promovarea valorilor culturale comune și încurajarea legăturilor cu comunitățile istorice româneşti din afara graniţelor. Pe de altă parte, de un an de zile trăim vremuri dificile și complicate, iar războiul nedrept al Federației Ruse împotriva Ucrainei este o realitate care nu poate fi neglijată.

Ne-am declarat susținerea pentru întreaga Ucraina, dar mai ales pentru frații români care trec prin clipe dificile și ne dorim să facem prin programele de sprijin în structuri de primire publice sau la persoane private, tot ce ne stă în putință ca refugiații să nu ajungă în situații intolerabile, care presupun pierderea drepturilor de bază, a protecției autorităților și chiar a propriei vieți.

Întrucât, valorile și crezul care au condus la înfăptuirea actelor istorice ce au făcut ca atat Cernăuțiul, cât și Focșaniul să poarte titulatura de ”Oraș al Unirii”, nutrim speranța că veți fi de acord să demarăm procedurile necesare înfrățirii dintre orașele noastre. Am încredere că înfrățirea dintre Municipiul Focșani și Cernăuți va pune bazele unui parteneriat care să dea șansa etnicilor români din Cernăuți să poată vorbi limba strămoşilor lor şi să simtă că aparţin neamului românesc, oriunde s-ar afla în lume”, se arată în scrisoarea pe care Primarul Cristi Valentin Misăilă a citit-o public, în cadrul ceremonialului militar, organizat în Municipiul Focșani cu ocazia Zilei Naționale a României.

Tot la Focșani, în cadrul evenimentelor de 1 Decembrie, un număr de 104 elevi din cadrul Consiliului Local al Tinerilor (CLT) Focșani au înălțat un număr de 104 baloane tricolore, în timpul intonării Imnului Național ”Deșteaptă-te Române!”

La Focșani a avut loc și o defilare militară cu un număr de 40 utilaje aparținând Armatei Române, Jandarmeriei, Poliției, Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” și Salvamont Vrancea.

Evenimentele de 1 Decembrie 2022 au fost organizate în Focșani de Primăria Municipiului Focșani în colaborare cu Garnizoana Focșani, Instituția Prefectului și Consiliul Județean Vrancea.

Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Focșani

Source