Având în vedere temperaturile scăzute prognozate, adresăm rugămintea tuturor cetățenilor care cunosc sau întâlnesc persoane fără adăpost să anunțe autoritățile.
În sezonul rece, expuse pot fi și persoanele în vârstă, care locuiesc singure, motiv pentru care vă recomandăm să le vizitați cât mai des, să le sunați, mai ales dacă știți că au probleme de sănătate.
Reamintim și faptul că, în zilele și nopțile geroase este recomandată evitarea deplasărilor pe distanțe lungi, expunerea în frig pentru perioade mari de timp sau extenuarea, deoarece efortul fizic la temperaturi scăzute poate cauza probleme de sănătate.
De asemenea, este necesară respectarea următoarelor recomandări:
▪️îmbrăcați-vă gros;
▪️pe timpul cât stați afară, mișcați-vă permanent pentru a vă păstra căldura corporală și feriți-vă de ţurţurii care se pot forma pe clădiri;
▪️evitați trecerea, în mod brusc, din încăperile încălzite la temperaturile foarte scăzute din mediu;
▪️mâncaţi regulat şi consumaţi multe lichide, evitând excesul de cofeină sau alcool;
▪️protejaţi persoanele în vârstă, care au probleme de sănătate, copiii și femeile însărcinate;
▪️purtați încălțăminte cu tălpi groase, antiderapante, pentru a evita căderile;
▪️în situații de urgență, apelați numărul unic 112.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro: https://fiipregatit.ro/ghid/viscol/ sau prin intermediul aplicației de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Source