Campanie colectare deseuri

Primăria Turceni, în colaborare cu Asociația Environ, a organizat în luna iulie o campanie de colectare a deșeurilor electrice, electronice și electrocasnice, (DEEE). Cetățenii orașului Turceni și cei ai satelor aparținătoare au răspuns promt la activitatea menită să crească gradul de conștientizare al populației în ceea ce privește importanța colectării selective.

Campania s-a desfășurat door to door (din poartă în poartă). S-au colectat peste 1700 de kg de DEEE-uuri. Cei care au participat, au fost încântați de faptul că s-au oferit vouchere în valoare de 10 lei, în funcție de greutatea echipamentelor predate. S-au colectat frigidere (9), TV (36), unitate PC (8), mașini de spălat (5), monitoare PC (6), aspiratoare (2), cuptor (6), radio, imprimantă, hotă, boiler electric, centrală termică.
Deschiderea oamenilor față de această activitate face ca lucrurile să aibă o continuitate. Drept urmare, Primăria Turceni, alături de cei de la Environ vor desfășura o nouă campanie în lunile octombrie-noiembrie, iar cei care doresc să ofere spre reciclare diverse echipamente se pot adresa Departamentului de Protecția a Mediului din cadrul primăriei. Numărul de telefon disponibil pentru înscrieri și solicitări este: 0253/335/025. Reamintim categoriile de echipamente care se pot recicla:mașini de spălat, lăzi frigorifice, aparate de aer condiționat, cuptoare și plite electrice, TV-uri, calculatoare, telefoane, cuptoare cu microunde, dar și toate electricele, elctronicele și electrocasnicele care nu mai sunt de folos în locuințe și gospodării.

Atunci când nu sunt gestionate corect, DEEE-urile și bateriile uzate sunt extrem de periculoase pentru sănătatea oamenilor cât și pentru mediul înconjurător, din cauza substanțelor toxice și a conținutului ridicat de metale grele.

Cele mai recente date publicate de Eurostat arată că România s-a clasat pe ultimul loc în ceea ce privește colectarea acestor deșeuri periculoase.

Source