Turiștii care au ajuns joi, 1 iunie 2023, la Băile Govora, au avut parte de surprize plăcute oferite de primarul Mihai Mateescu, odată cu deschiderea sezonului turistic de vară: vernisarea expoziției foto-documentare de vilegiatură „Băile Govora în presă, cărți poștale și afișe din epoca interbelică”, dar și inaugurarea unui trenuleț de agrement. De asemenea, celor mici, cu ocazia Zilei copilului, le-a fost pregătit un program special alături de dulciuri și multe alte surprize, cu sprijinul Asociației Cataleya/Yris. Stațiunea Băile Govora devine, pe zi ce trece, destinația balneoclimaterică de odinioară și este vizitată de tot mai mulți turiști.

Evenimentul expozițional de la Cazinoul din Băile Govora, clădire simbol a stațiunii, astăzi Centrul Cultural „Virginia Andreescu-Haret”, a fost organizat de Asociația culturală Tătărescu, prin amabilitatea domnului profesor Andrei Popete-Pătrașcu, la invitația primarului orașului Băile Govora, reînviind tradiția anuală din perioada interbelică a deschiderii sezonului balnear de vară al stațiunii vâlcene.

Expoziția a cuprins numeroase vederi, cărți poștale și fotografii de epocă din Băile Govora, provenind din Colecția „Cărți poștale ilustrate românești” a Bibliotecii Naționale a României, afișe din perioada interbelică și articole din ziarele vremii: „Dimineața” (1925), „Argus” (1927), „Patria” (1928, 1929), „Universul” (1935), „Curentul” (1938, 1939), „Mișcarea” (1929), „Cuvântul” (1932), „Viitorul” (1927, 1929, 1936), „România” (1939), „Foaia poporului” (1940). Cei prezenți la eveniment au avut ocazia să admire în cadrul expoziției de vilegiatură strălucirea de altădată a frumoaselor vile și hoteluri govorene, cu poveștile și întâmplările de odinioară, istoria stațiunii începând în perioada Belle Epoque, fiind legată de numele marelui om politic I.C. Brătianu și a Generalului medic Nicolae Popescu-Zorileanu.

Cuvântul de deschidere al primarului Mihai Mateescu și prezentarea expoziției de către profesorul Andrei Popete Pătrașcu au fost primite cu aplauze din partea celor prezenți la evenimentul dedicat debutului sezonului turistic de vară al stațiunii care în perioada sa de glorie aducea oameni din toate colțurile țării, dar și din străinătate, lucru dovedit pe deplin de sutele de cărți poștale digitalizate de către cei de la Asociația culturală Tătărescu.

În cadrul expoziției de la Băile Govora au fost expuse și câteva uniforme de epocă, printre acestea aflându-se costumul de Consilier regal al lui Gheorghe Tătărescu, prim-ministru al României în perioada interbelică.

Inaugurarea trenulețului de agrement al stațiunii Băile Govora a fost surpriza cea mai așteptată de copiii prezenți la deschiderea sezonului turistic estival. Trenulețul Dotto va efectua plimbări atât pentru turiști cât și pentru localnici, pe raza stațiunii vâlcene, dar este luată în calcul și posibilitatea extinderii traseului către Mănăstirea Govora, situată pe raza comunei vecine Mihăești, ori către Mănăstirea dintr-un lemn, situată în comuna Frâncești. Inițiativa a fost posibilă printr-un parteneriat public-privat încheiat între Primăria și Consiliul Local Băile Govora și o societate privată.

O expoziție cu licitație caritabilă pentru Maia, spectacole și workshop-uri pentru copii, dulciuri, multă veselie și distracție pe măsură, au întregit atmosfera de sărbătoare dedicată deschiderii sezonului turistic al stațiunii și Zilei Internaționale a Copilului la Băile Govora.

Au fost momente artistice deosebite pregătite de Bailando Contigo, instructor Gîrloiu Cristina. Riana și Dariana ne-au cântat și încântat cu talentul, tinerețea și dezinvoltura lor.

Au fost momente de animație Disney, cu Minnie care a bucurat copiii prezenți!

Licitația caritabilă pentru Maia a fost onorată de prezența multora dintre noi care au empatizat cu micuța Maia.

Mulțumiri doamnei Prorector de la Universitatea Româno-Americană, Iuliana Militaru, atât pentru prezență, cât și pentru donații și cadourile oferite copiilor prezenți!

Mulțumim și pentru bunătățile oferite copiilor de: Boromir, Pan Food Sibiu, Hyllan Pharma și SC Băile Govora SA!

Mulțumim Mirela Prăjituri de Casa pentru atelierul de dulciuri!

Mulțumim voluntarilor de la Asociația Cataleya/Yris: Ștefania Anghel pentru pictură pe față, Florin Valentin, doamnei Raluca pentru frappe de Govora, Ady, Alex Sandu, pentru atelierul de ciocolată, doamnei Mariana Murăruşi pentru foto, doamnei prof. Pătru Cristiana pentru atelierul de pictură și pentru tablourile donate, Ana Hodină pentru implicare și talent, Mihai Căldăraru, Ștefan pentru colaborarea exemplară!

Mulțumim copiilor, părinților, bunicilor și turiștilor prezenți!

Început de iunie în Govora, vă așteptăm și la următoarele evenimente, să ne fiți alături în stațiunea cu cel mai curat aer din Europa!

O galerie foto de la eveniment poate fi accesată aici…

Source