16.10.2023

Astăzi au fost anunțați câștigătorii Concursului Internațional de Soluții Piața Victoriei, lansat de Primăria Municipiului Timișoara, la 11 iulie 2023. Primăria Municipiului Timișoara, împreună cu Ordinul Arhitecților din România (OAR) și cu cu sprijinul Filialei Teritoriale Timiș a OAR, a organizat acest concurs pentru a transforma Piața Victoriei într-un spațiu public modern, cu design unitar și cu amenajări peisagistice noi, de calitate. 

30 de echipe de arhitecți au depus proiecte, iar soluțiile propuse au fost jurizate în perioada 13 – 15 octombrie 2023. Miza concursului constă în formularea unei soluții de amenajare a spațiului public respectuoasă față de patrimoniul construit, față de toate straturile pe care istoria le-a depozitat în acest spațiu și în acord cu elementele de peisaj urban. S-a urmărit ca participanții la concurs să valorifice la maxim potențialul pentru fiecare dintre necesitățile Pieței Victoriei, să găsească echilibrul între valorile perene ale istoriei și spațiului și să ia în calcul posibilitățile de inovare, în acord cu modul contemporan de gândire și utilizare a spațiului public. Proiectul de amenajare vizează Piața Victoriei, Piața Huniade, parcarea adiacentă, perechea de străzi Alba Iulia – Mărășești (până la linia de tramvai), străzile conexe Pieței Victoriei, precum și conexiunile cu parcurile Civic, Justiției, Catedralei și Central.

Premiul I constă în contravaloarea estimată a contractului de servicii de proiectare, respectiv 1.500.000 EUR fără TVA (7.415.850,00 LEI fără TVA. Acesta a fost adjudecat de proiectul elaborat de  STUDIO ARCA SRL & PRODID SRL. Autori principali ai proiectului sunt: arh. Radu Golumba (STUDIO ARCA) și arh. Șerban Sturdza (PRODID)

Co-autorii proiectului au fost: arh. Mihaela Rusuleț, arh. Luminița Pascu, arh. Daniel Ursu, arh. Alexandra Stan, arh. Lucian Cărăbaș, arh. Andrei Simonescu, arh. Ligia Gherman, arh. Cristian Moțiu, arh. Doina Sturdza, arh. Dan Cioclu, arh. Ioana Cioclu, arh. Mika Nilich, arh. Ovidiu Serghe, arh. Daria Petrașcu, arh. Mihnea Tudor, arh. Ruxandra Vasile

Pe segmentul arhitectură au colaborat la elaborarea proiectului: arh. Felix Pantalici, arh. Florin Gherman, arh. Claudiu Oprița, arh. Alexandru Barbu, stud. arh. Adela Mustață, stud. arh. Alexandru Tudoroiu. Pe domenii de specialitate, și-au adus contribuția: peisag. Nicolas Triboi, peisag. Andrei Condoroș, ing. Cornel Farcaș, ing. Sergiu Tămaș.

Juriul a apreciat acest proiect ca o expresie a coexistenței armonioase a vieții urbane contemporane cu natura, conservând configurația spațială a pieței și imprimând, totodată, o notă contemporană. Piața Victoriei este prezentată într-o viziune complexă, care oferă tipuri de experiențe diferite, prin zonele diverse, dar care compun un întreg armonios.  

PREMIUL II, în valoare de 30.000 EUR fără TVA (148.317 LEI) aparține DRS Architects SRL, avându-l ca autor principal pe arh. Cosmin Gălățianu.

Premiul III: 15.000 EUR fără TVA (74.158,50 LEI) a revenit proiectul propus de SC SIMPLE ARCHITECTURE SRL, cu autori principali: Arh. Boca Ștefania, Arh. Chioran Bogdan

Mențiunea I, cu o valoare de 7.500 EUR  fără TVA (37.079,25 LEI) a fost atribuită soluției primite de la  S.C. FILIP S CONCEPT S.R.L, cu autor principal: Filip Ionuț Radu, Hotea Timotei.

Mențiunea II, în valoare de 7.500 EUR  fără TVA (37.079,25 LEI) a revenit asocierii Arhitectura de Fotografie SRL (lider de asociere), Atelier Vrac SRL, Wolfhouse Productions SRL, AMAIS Inclusive Design and Architecture SRL, RPR Birou de studii contemporane SRL (asociații), cu autori principali: Arhitectura de Fotografie SRL, Atelier Vrac SRL, Wolfhouse Productions SRL, AMAIS Inclusive Design and Architecture SRL, RPR Birou de studii contemporane SRL.

Concursul de soluții arhitecturale este cel mai bun instrument de care o administrație locală dispune pentru a derula investiții în zone cu semnificație istorică, naturală sau arhitecturală deosebită sau pentru a construi spații și clădiri noi de înaltă valoare arhitecturală. Prin acest instrument se garantează calitatea rezultatului, precum și transparența, egalitatea de șanse, tratamentul egal al echipelor care s-au înscris. Dorințele și nevoile comunității timișorene trec astfel prin trei filtre profesionale independente: (i) cel al experților care scriu tema de concurs, (ii) cel al profesioniștilor care răspund cerințelor de temă prin soluțiile propuse și (iii) cel al juriului, care analizează și selectează cea mai bună soluție ofertată.

Piața Victoriei face parte din culoarul de 3 piețe centrale din Timișoara, alături de Piața Libertății și Piața Unirii. Aceasta nu a avut parte în ultimele 3 decenii decât de intervenții mici, reparații sau amenajări minore. Primăria Timișoara dorește ca cea mai importantă piață a orașului să fie pusă în evidență după modelul marilor orașe europene: cu respect față de istorie și patrimoniu, cu spațiu pentru oameni și cu amenajări verzi generoase. Promenadele „Corso” și „Surogat”, precum și monumentele și elementele simbolice ale pieței trebuie protejate, conservate și puse în valoare.

Imaginile sunt disponibile la următorul link: https://we.tl/t-FGhYSsUwhu

Mai multe detalii pot fi găsite pe pagina oficială a concursului:  

RO: https://oar.archi/concursuri/oar/piata-victoriei-timisoara/

EN: https://oar.archi/en/concursuri/oar/victoriei-square-timisoara/

Serviciul Comunicare

The post Au fost desemnați câștigătorii Concursului Internațional de Soluții Piața Victoriei, lansat de Primăria Municipiului Timișoara first appeared on Primăria Municipiului Timișoara.

Source