ANUNȚ

 

 

Comitelul local pentru situații de urgență al orașului Avrig, întrunit în ședință la data de 23 Iulie 2021, a stabilit un plan de măsuri pentru combaterea riscului provocat de apariția viperei de stepă în zona turistică Valea Avrigului, după cum urmează:

  • Solicitarea în regim de urgență a serului antiviperin către Direcția Sănătate Publică Sibiu de către unitățile medicale aflate pe teritoriul UAT Avrig.
  • Informarea prin intermediul mass-media a cetățenilor și turiștilor aflați în zonă sau în tranzit, asupra măsurilor de prevenție pe care trebuie să le adopte.

DE REȚINUT!

În țara noastră trăiesc, în principal, trei specii de vipere foarte veninoase. Mușcătura survine ca mijloc de apărare al viperei dacă se simte amenințată și în pericol.

Mușcătura de viperă – măsuri de prevenție

Evitați zonele necunoscute, nemarcate, cu ierburi înalte.

Folosiți bețe lungi pentru a verifica pe unde mergeți. Șarpele va ataca bățul, dacă există în zonă.

Lăsați șarpele în pace dacă l-ați văzut și nici nu-l atingeți dacă vi se pare mort.

Dacă vedeți un șarpe, părăsiți zona în cea mai mare liniște.

Purtați încălțăminte înaltă, pantaloni, parazăpezi pentru a vă proteja.

Viperele pot fi întâlnite din luna mai și până în septembrie, după care intră în hibernare.

Viperele sunt cel mai active în perioada de împerechere, adică în lunile iunie – august.

Înainte de a vă aventura pe trasee este bine să informați salvamontiștii de rutele pe care vreți să mergeți pentru a primi cele mai bune sfaturi.

Dacă eşti muşcat de viperă, trebuie să ştii că poţi muri în cinci ore, prin sufocare, dar decesul în astfel de cazuri survine rar. Un motiv este dat de faptul că mai mult de jumătate din muşcăturile de viperă sunt “uscate” fără inoculare de venin.

Simptomele muşcăturii de viperă sunt următoarele:

  • durere acută
  • umflarea zonei afectate
  • una sau două urme de înţepătură
  • semiconştienţă
  • decolorarea sau colorarea în violet sau negru a pielii din zona în care a pătruns veninul şi necrozarea ţesuturilor
  • senzaţie de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie, transpiraţie excesivă, dureri abdominale, sete, anxietate şi posibilă pierdere a cunoştinţei

Ce măsuri de prim ajutor pot fi acordate:

Ideal ar fi ca victima să ajungă la un medic cât mai repede posibil, singurul tratament eficient fiind o doză de antivenin. După ce aţi sunat la 112, verificaţi dacă unitatea de prim ajutor are pe stoc ser antiviperin.

Poziţionaţi victima într-o poziţie culcată, cu capul şi bustul puţin ridicate şi locul muşcăturii poziţionat sub nivelul inimii. Activitatea fizică trebuie să fie cât mai redusă cu putinţă, pentru a putea avea un puls cât mai scăzut.

Ce NU trebuie să faci:

NU încerca să tai de-a lungul urmelor de colţi şi nu suge sângele cu venin, pentru că acesta se răspândeşte atât de repede încât nu vei avea ocazia să extragi prea mult. O tăietură în piele nu creează decât o rană urâtă şi creşte riscul de infectare, cu niciun beneficiu medical real.

NU se aplică un dispozitiv de aspiraţie decât de către cadre medicale.

NU se aplică un garou, pentru că dacă veninul rămâne concentrat în jurul muşcăturii, acesta va distruge rapid celulele, dar dacă îi este permis să se răspândească, toxinele se vor dilua şi se va reduce riscul de leziune a ţesuturilor.

NU se aplică gheaţă sau obiecte reci, pentru că extragerea prin aspiraţie a veninului poate fi serios îngreunată de răcirea puternică a zonei.

NU se va folosi ser antiviperin ca măsură de prim ajutor pe teren, din cauză că multe persoane au diferite alergii şi pot avea un şoc anafilactic.

NU se vor consuma băuturi alcoolice, cafea şi stimulente.

Source