După cum știm cu toții, în această perioadă, artificiile și petardele sunt folosite de unii dintre cetățeni pentru a celebra Crăciunul și Revelionul. Din păcate, de multe ori, folosirea lor în mod necorespunzător duce la tulburarea liniștii publice, traumatizarea animalelor de companie și rănirea, uneori cu consecințe dintre cele mai grave, a celor care le folosesc, dar și a unor persoane absolut nevinovate.
Conform Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive și informării din partea Poliției Române, folosirea articolelor pirotehnice este interzisă în următoarele situaţii:
– între orele 24.00 şi 6.00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
– la o distanţă mai mică de 50 de m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de m faţă de cele cu peste 4 niveluri. La o distanţă mai mică de 500 de m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
– la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie.
– pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane. La o distanţă mai mică de 500 de m de păduri.
De asemenea, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept; comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani, precum și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.
Totodată, trebuie precizat faptul că legea mai sus menționată nu permite Poliției Locale să ia masuri față de cei care încalcă reglementările legale, acest atribut revenind Poliției Române și Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase. De altfel, Poliția Locală Focșani colaborează în permanență cu structurile locale competente, anunțându-le ori de câte ori sunt constatate abateri de la prevederile legale în domeniu.
Tocmai de aceea, solicităm în mod public tuturor cetățenilor din Municipiul Focșani să sesizeze la numărul unic de urgență 112 orice încălcare a legii privind regimul materiilor explozive pe raza orașului nostru.
Înainte de orice, siguranța, sănătatea și viața fiecăruia dintre noi nu trebuie niciun moment puse în pericol de cei care folosesc în mod necorespunzător și iresponsabil aceste materiale pirotehnice.

Biroul de presă al Primăriei Municipiului Focșani

Source