În data de 09.06.2020 a fost semnat contractul de finanţare pentru proiectul „Îmbunătățirea atractivității turistice prin conservarea patrimoniului cultural și istoric (“Enhancing the tourist attractiveness by conservation of cultural and historical heritage”), proiect selectat pentru finanţare în cadrul Programului Operaţional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020, apel pentru propuneri 2SOFT/2.1/111. Din dorinţa creşterii atractivităţii turistice a zonelor din care provin, Consiliul Raional Călăraşi (Beneficiar lider) şi Primaria Comunei Miroslava (Beneficiar 1), au încheiat un parteneriat ce are ca scop principal promovarea/ valorificarea patrimoniului cultural istoric a regiunilor din care provin.

Relevanța proiectului „conservarea patrimoniului cultural și istoric pentru creșterea atractivității turistice” se reflectă în aspectele comune ale raionului Călărași și ale comunei Miroslava,  prin intermediul schimbului de experiență si asistenţă acumulată în timpul organizării evenimentelor cu ton cultural istoric (concurs online de cântece și versuri, eveniment cultural-istoric, atelier de informare și educație cu teme cultural-istorice în raionul Călărași, respectiv în comuna Miroslava), ce presupun un continuu proces de cooperare. De asemenea, natura transfrontalieră va facilita crearea de parteneriate între ansambluri populare, artiști și meșteri, respectiv agenți economici a căror colaborare va fi considerată parte a evenimentelor comune.

            În ceea ce priveşte Comuna Miroslava, promovarea şi păstrarea patrimoniul cultural istoric, va fi susţinut prin achiziţionarea a 40 de costume populare (10 costume bărbaţi, 10 costume femei, 10 costume fete şi 10 costume băieţi) şi  19 instumente şi echipamente muzicale (10 fluiere, 1 acordeon,1 tambur, 1 vioară, 1 bas, 1 orgă,  3 microfoane şi 1 amplificator) pentru Asociaţia Ciurbeştenii, în ideea facilitării activităţii acestora în promovarea cântecului şi dansului popular. De asermenea, în cadrul evenimentelor desfăşurate pe durata implementării proiectului, Asociaţia Ciurbeştenii va avea oportunitatea de promova costumele şi instrumentele achiziţionate prin intermediul acestuia. Menţionâm faptul că Asociația Ciurbeştenii colaborează cu Primăria Miroslava, aceasta fiind implicată în numeroase activități culturale din comună. Premisa de la care s-a plecat în momentul luării acestei decizii, a fost aceea că artiştii din cadrul Asociaţiei Ciurbeştenii aparţin comunei Miroslava și contribuie direct la conservarea și promovarea culturii locale, prin participarea la diverse evenimente, respectiv la formarea noilor generaţii de tineri.

Source